Izgradanja nove tehničke škole u Staroj Pazovi 1Foto: Wikipedia / Vujke1, CC BY-SA 4.0

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović najavio je danas projekat čiji je cilj efikasnije zapošljavanje mladih i bolja konkurentnost radnih mesta na području te opštine, koja je po ekonomskoj razvijenosti među vodećima u Srbiji, ali ima problem sa neodostakom stručnih kadrova.

Projekat će biti realizovan izgradnjom nove srednje Tehničke škole i otvaranjem Regionalnog trening centra sa internatom, po principu dualnog obrazovanja.

Centar će imati kapacitet za 800 učenika sa područja Srema, ali i cele Srbije, što bi trebalo da obezbediti i dovoljno adekvatnih stručnih kadrova u skladu sa utvrđenim potrebama lokalne privrede, rečeno je danas na konferenciji za novinare uoči Regionalnog sajma privrede 28. i 29. septembra u kompleksu sportsko- rekreativnih bazena u Novoj Pazovi.

Trening centar će biti organizovan na osnovu austrijskih iskustava za 800 polaznika, kao kombinacija trogodišnjeg zanatskog i četvorogodišnjeg obrazovanja profila tehničara, objasnio je direktor Regionalne privredne komore Predrag Mujkić.

On je ocenio da je Srbija dostigla nivo da se, usled privrednog razvoja i realnih potreba koje se nameću, sada fokusira i na usklađivanje obrazovnih profila koje nudi školski sistem, ističući i da su se mnogi „navikli na fluktuaciju“ jer ne mogu svi raditi na teritoriji opština i gradova u kojima žive, ali da će se ovim merama doprineti upravo takvoj težnji da stanovništvo ima mogućnost da živi i radi u sredinama odakle potiče.

U opštini Stara Pazova, koja u četiri industrijske zone ima više 1.000 preduzeća, 3.000 preduzetnika, uz oko 4.000 poljoprivrednih gazdinstava i po ekonomskoj razvijenosti jedna je od vodećih lokalnih uprava u Srbiji, ipak nedostaje kvalifikovane radne snage jer je stopa nezaposlenosti ispod tri posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari