Naselje zvano „Kanal“ u Kostolcu, koje se prostire od elektrane do Dunava, nedavno je bilo poprište sukoba pojedinih pripadnika Roma sa policijom što je bio neposredan povod da bude organizovan sastanak kome su prisustvovali: narodni poslanik Srđan Šain, predsednik predsednik Romske partije, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, načelnik Policijske uprave Požarevac Dejan Radenković, predsednik Gradske opštine Kostolac Vladimir Vila kao i predstavnici Ministarstva prosvete, Centra za socijalni rad i Udruženja Roma Braničevskog okruga.

Inače, u Kostolcu žive pripadnici dvadesetak nacionalnosti od čega najveći deo čine Romi. Procenjuje se da od oko dvadeset hiljada stanovnika živi oko sedam hiljada Roma.

Načelnik PU Požarevac Dejan Radenković istakao je, prilikom susreta sa predstavnicima kostolačkih Roma, da policija želi da izgradi partnerske odnose sa svim građanima te da postoji inicijativa MUP-a da se jedan broj pripadnika romske nacionalnosti obuči za policijske poslove upravo u mestima gde su Romi zastupljeni u velikom broju. – Policiju niko ne bi trebalo da doživljava kao represivni organ jer mnogo radimo na preventivnom planu. Tu smo i da rešavamo konkretne probleme sa izdavanjem ličnih dokumenta i policiju približimo građanima. Zato smo i pokrenuli inicijativu o uključivanju Roma u policiju ali je potrebna dobra volja obe strane rekao je Radenković. On je dodao da će komisija ispitati sve detalje incidenta u Kostolcu te da će, ukoliko je bilo prekoračivanja ovlašćenja od strane policijskih službenika, oni biti adekvatno sankcionisani.

Poslanik Šain je istakao da je moguće poboljšati položaj Roma jer je u Srbiji proteklih godina „ušao“ novac iz evropskih fondova namenjen poboljšanju položaja ove nacionalne manjine . Istovremeno, Romi se moraju „izboriti“ sa određenim ponašanjima koja mogu da izazovu reakcije države ili zajednice. – Mi insistiramo na tome da i pripadnici romske nacionalnosti budu zastupljeni u institucijama, da u većem broju budu primljeni u službu policije kao i da budu prisutni u lokalnim organima vlasti i podele odgovornost sa većinskim delom stanovnika. Iz evropskih fondova u Srbiju je stiglo oko sedamdeset miliona evra za integraciju Roma i ovaj novac mora biti iskorišćen tako da bude vidljiv na terenu, rekao je Šain i dodao da Srbiju očekuje izgradnja socijalnih stanova koji će se finansirati iz međunarodnih i domaćih fondova. Želimo da Rome i pripadnike drugih socijalno ugroženih grupa stambeno osiguramo tako što ćemo im izgraditi stambene jedinice koje će isplaćivati na duži vremenski rok i postati njihovi vlasnici, uz rešavanje pitanja zapošljavanja.

Predsednik GO Kostolac Vladimir Vila je rekao da će i u naseljima gde većinom živi romsko stanovništvo biti završen proces toplifikacije te da će se raditi i na obezbeđivanju drugih infrastrukturnih uslova i dodao da do sada u Kostolcu nije bilo zapaženijih sukoba zasnovanih na nacionalnoj osnovi. Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je rekao da će, nakon izbora u svim mesnim zajednicama, biti zastupljenije nacionalne manjine te da će njihovi pripadnici i na taj način direktno učestvovati u rešavanju svojih problema.

– Prostorni plan grada Požarevca je pred Vladom republike Srbije a u okviru njega nalazi se i plan posebne namene za kostolački ugljenokop, koji je velika razvojna šansa za ovaj kraj u privrednom, ali i u turističkom smislu. To znači otvaranje novih radnih mesta čime bi delimično bio rešen problem zapošljavanja romskog stanovništava. To povlači i pitanje zastupljenosti u lokalnim organima uprava što nam je i dugoročni cilj, rekao je Ilić.

Predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga Miroslav Veljković istakao je da je Romima u Kostolcu neophodna kancelarija kao i stalna edukacija kako bi se uključili u sve društvene tokove. Predstavnici Roma istakli su pre svega probleme socijalnog statusa i nerešenog stambenog pitanja i pohvalili napor Ministarstva prosvete kada je reč o integraciji romske dece u sistemu osnovnoškolskog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari