"Izgrađeni su nelegalno i tu ne bi smeli da budu": Društvo arhitekata Novog Sada traži rušenje nadzemnih objekata garaže kod Banovine 1Foto: Danas/A. L.

Društvo arhitekata Novog Sada podnelo je zahtev za rušenje nadzemnih objekata podzemne garaže kod Banovine gradskoj građevinskoj inspekciji, jer su kako tvrde, izgrađeni nelegalno.

Kako piše u dokumentu u koji je Danas imao uvid, iz DaNS-a upozoravaju da građevinski radovi koji se odvijaju u Banovinskom kompleksu, konkretno – izgradnja nadzemnih objekata, nadstrešnica na izlazima, građevinskom dozvolom po kojoj se gradi sama garaža nisu predviđeni. U toj dokumentaciji uopšte ih nema.

U drugoj građevinskoj dozvoli, za parterno uređenje prostora iznad garaže (Parterno uređenje prostora na uglu Ulica Žarka zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića, u Novom Sadu) nadzemni pobjekti nad izlazima iz garaža obrađuju se i tretiraju kao već zatečeni objekti.

„Tako su tretirani i u lokacijskim uslovima i urbanističkom projektu, što je u potpunosti suprotno zakonu, jer za te objekte nije izdata građevinska odzvola, odnosno, oni nisu obuhvaćeni nijednom prethodno izdatom građevinskom dozvolom“, piše u prijavi DaNS-a.

Ana Ferik-Ivanovič predsednica DaNS-a kaže da nakon ovih činjenica može samo potvrditi da su ovi nadzemni objekti nelegalni, te očekuje da će inspekcija reagovati i doneti nalog za rušenje.

– Uvidom u dokumentaciju jasno je da je građevinska dozvola za podzemnu garažu do kote terena. U drugoj građevinskoj dozvoli za parterno uređenje prostora iznad garaže te betonske nadstrešnice prihvataju već kao postojeće. Niti u jednom dokumentu nema dimenzija tih objekata, njihov izgled ili statički proračuni za njihove elemente. Nije definisana debljina betona, kao ni detalji kako će se objekti zastakliti, što vidimo da se upravo dešava. Tako da se pojavljuju novi objekti i novi materijali, a da se o tome ništa ne zna. Ceo taj kompleks delovaće šareno, neujednačeno i konfuzno – rekla je Ferik-Ivanovič.

Kako ističe, najtragičnije je što se vizura kompleksa Banovine više ne vidi od ovih betonskih skalamerija i to je najveći razlog zašto ne mogu ostati na tom mestu, odnosno, nikada tu nisu trebali ni da budu.

Dalje u zahtevu DaNS-a, od građevinskog inspektora se traži da proveri da li se objekat gradi prema izdatoj građevinskoj dozvoli i projektu za izvođenje.

U slučaju da, kako očekuju, utvrdi da to nije slučaj i da se objekti grade bez građevinske dozvole (odnosno suprotno građevinskoj dozvoli), pozivaju ga da postupi po svom ovlašćenju propisanom Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno da obustavi radove i donese rešenje o uklanjanu objekata.

"Izgrađeni su nelegalno i tu ne bi smeli da budu": Društvo arhitekata Novog Sada traži rušenje nadzemnih objekata garaže kod Banovine 2
Foto: Danas/A. L.

No, iz DaNS-a traže da inspektor podnese i krivičnu prijavu protiv izvođača radova i odgovornog izvođača radova koji grade objekat bez građevinske dozvole, odnosno suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji.

Kako kaže Ferik-Ivanovič ovo jedna od retkih, ako ne i prva prijava DaNS-a u kojoj se traži rušenje delova javnog objekta.

Graditi javni objekat pored jednog od najvrednijeg kompleksa u čitavoj zemlji kao što je Banovinski kompleks i dozidati nešto za šta niko ne zna kako se tu stvorilo, deluje nemoguće, ali se izgleda dešava.

Kako kaže predsednica DaNS-a, to je posledica toga što živimo u vremenu gde je nekim ljudima i institucijama sve dozvoljeno, dopušteno i oprošteno, a na ogromnu štetu samog Novog Sada i njegovog istorijskog nasleđa.

– Zašto ulazi i izlazi nisu napravljeni tako da se ne vide, kao recimo u Pionirskom parku u Beogradu? Verovatno zato što se niko nije potrudio, niti je iko insistirao da se to uradi kako treba. Ovo je napravljeno po nečijoj želji i nažalost ne znamo čak ni ko je odgovoran, jer projektant za te objekte ne postoji. Mi kao struka se oglašavamo i ukazujemo na nepravilnosti, ali odgovora sa druge strane obično nema. Nekoliko puta smo kao strukovno udruženje tražili sastanak sa gradonačelnikom povodom ove teme, ali odgovor nismo dobili – izjavila je predsednica DaNS-a.

Podsetimo, u zgradi Skupštine Vojvodine krajem u novembru 2022. godine došlo do pucanja zidova i drugih oštećenja zbog izgradnje podzemne garaže. Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada nakon toga je saopštio da se zahtevi te institucije prilikom projektovanja garaže kod Banovinskog kompleksa nisu ispoštovali.

Podzemne garaže, kojih treba da bude četiri, gradi preduzeće „Javne garaže“, koje su osnovale „Inobačka“ i „Best in Parking – Holding“ iz Austrije, koje su 2020. godine potpisale koncesiju na 40 godina sa Novim Sadom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari