Za šest meseci četrdesetak mladića i devojaka svojim aktivnostima poboljšali su uslove života osoba sa posebnim potrebama.

Oni su volonterskim radom na više lokacija u Bujanovcu i Preševu izgradili 11 rampi za osobe sa invaliditetom na prilazima školama i drugim javnim institucijama. Takođe su i ofarbali ograde dve osnovne škole i doma kulture i tako motivisali sugrađane da im se pridruže i postanu aktivni u svojoj zajednici.

– Za sve to vreme oni su svaki dan pohađali obuke u bujanovačkom Trening centru, učeći kako da traće posao, pokrenu biznis i budu aktivni u zajednici. Ovo su bile aktivnosti projekta „Youth Build“ koji je na jugu Srbije trajao šest meseci, a sprovele su ga Građanske inicijative okupljajući mlade iz Bujanovca i Preševa sa ciljem da ih pokrenu, osnaže i osamostale – rekao je na ceremoniji završetka projekta Piter Tvičel, programski direktor organizacije Youth Build International.

Učesnicima projekta dodeljeni su sertifikati za uspešne aktivnosti na terenu i radu u Trening centru, a lokalnim donatorima zahvalnice za pomoć u realizaciji projekta. Sertifikate i zahvalnice uručio je Tvičel, a prisutnima su se obratili Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

Bujanovac i Preševo prva su mesta u Srbiji u kojima je projekat Youth Build realizovan. Ovaj model volonterskog aktivizma u lokalnoj sredini realizuje se u petnaest zemlja u svetu. Sa više od tri decenije iskustva, Youth Build je više od 90.000 mladih ljudi osposobio da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu. Projekat je realizovan uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Koordinacionog tela za opštine juga Srbije uz partnersku saradnju Građanskih inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari