Evropska unija nije samo ekonomska i monetarna, zajedničko slobodno tržište, zajedničke transportne komunikacije, unija za negovanje kulturnih i jezičkih posebnosti, garant uspostavljanja mira u Evropi… isto toliko važna je i njena uloga u uspostavljanju veza među građanima Unije kako bi se izgradila svest o zajedništvu Evrope.

S prvim koracima Zajednice za ugalj i čelik, nastale pre više od šezdeset godina, organizovane su razmene studenata, srednjoškolaca… pa i vojnika između jedinica zemalja koje su tada činile začetak EU. Danas, zahvaljujući programima Erazmus i Bazileus, studenti nastavljaju započete studije na univerzitetima u jednoj zemlji u nekoj drugoj državi članici EU. U većini država članica građani druge države EU biraju i mogu biti birani u lokalne uprave… Najzad, usled razmena, putovanja, čvršćih veza… broj mešovitih brakova u stalnom je porastu. A prilikom svečanog uručenja Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji, 10. decembra u Oslu, predsednik Saveta šefova država članica EU Herman van Rompej rekao je da je ponosan što je Evropljanin.

Izgradnja veza i zajedništva nastavlja se na svim nivoima pokušavajući da tako obuhvati što šire delove društva. Između ostalog 2008. je nastao, pod finansijskom paskom Evropske komisije, i Evropski saksofonski ansambl. Početkom svake godine na konkursu u svim državama članicama EU, a od ove godine i državama kandidatima za članstvo, biraju se članovi orkestra, koji ima 12 instrumentalista, a svaka država članica EU može da ima samo jednog člana orkestra. Po formiranju orkestar se uvežbava i planira turneju koja obuhvata, najmanje, sve zemlje koje su dale članove ansambla.

Ove godine prvi put je u Saksofonskom ansamblu bio i jedan član izvan država članica EU – Luka Ignjatović iz Srbije. Ansambl je tokom tromesečne turneje, započete početkom septembra, pored koncerta održanog 25. oktobra u beogradskom Domu omladine nastupao po koncertnim salama i klubovima u Helsinkiju, Talinu, Vilnusu, Dablinu, Breši, Montpeljeu, Strazburu, Lisabonu, Tiburgu, Gentu i Dortmundu, da bi svoj poslednji nastup imao 6. decembra u Briselu.

Od osnivanja 2008. do ove godine umetnički direktor Saksofonskog ansambla bio je poljski džez muzičar Cezarius Gadzina, a od ove godine rukovodeće mesto u osmišljavanju i organizaciji programa, kao i dirigentsko mesto preuzeo je francuski saksofonista Gijom Ort. Autori izvođenih kompozicija u ovogodišnjem programu, Roman Gijfojl, Alen Ilario, Karl Ikonen, Stefan Pajen… među najpoznatijima su na evropskoj džez sceni.

U razgovoru nakon završnog koncerta u Briselu predstavnici belgijske producentske kuće MET-X, koja je organizator koncerata i turneje ansambla, izjavili su da su posebno zadovoljni što je Saksofonski ansambl prvi put u svojim redovima imao i muzičara iz jedne od država kandidata za članstvo u EU i da su u budućnosti zainteresovani za saradnju sa institucijama Srbije za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari