Nevladina organizacija „Sportom protiv droge“ iz Pljevalja je ovih dana počela sa aktivnostima na projektu „MOK I FIFA – za budućnost mladih“. Krajnji cilj projekta je animiranje Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne fudbalske federacije, da daju podršku izgradnji Sportskog kulturnog centra na Kosanici kod Pljevalja, čija izgradnja je predviđena ovim projektom.


– Godina 2012. je olimpijska, a ove godine održaće se i Evropsko prvenstvo u fudbalu, što samo po sebi može značiti mnogo u promovisanju ove ideje i animiranju pomenutih međunarodnih sportskih institucija da je podrže. Čeka nas mnogo posla, vjerujemo u sebe i nadamo se u uspjeh ovog projekta. Sam projekat pokazaće koliko je ideja izgradnje ovog Centra na tromeđi tri države, na prostoru susreta različitih civilizacija i kultura, u srcu kanjona Tare – svjetskog spomenika prirode, realna i opravdana.Već smo osjetili da projekat ima podršku kod svih generacija naših sugradjana, naravno i mnogih državnih institucija i imponuje činjenica da radimo nešto ispravno što je dodatni motiv da istrajemo u realizaciji ove ideje, rekao je za Sandžak Danas Mensur Džanković, predsjednik NVO „Sportom protiv droge“.

U Pljevljima se već sprovodi anketa sa ciljem davanja podrške projektu, a koji su svojim potpisom do sada podržali učenici osnovnih i srednih škola, njih nešto više od tri hiljade, što samo po sebi govori koliko su mladi Pljevljaci zainteresovani da ovaj projekat uspije i da su zainteresovani za ovaj vid druženja sa svojim vršnjacima sa raznih meridijana. Podršku projektu je do sada dalo i nekoliko NVO iz Pljevalja, Podgorice, Nikšića… Svoju podršku su najavili i svi sportski klubovi iz Pljevalja. Nakon medijske prezentacije samog projekta, treba očekivati da će i veliki broj Pljevljaka staviti svoj potpis podrške, a samim tim i podržati istrajnost aktivista NVO „Sportom protiv droge“ da se ovaj projekat uspješno realizuje.

-Sličan kulturno-sportski centar ne postoji nigdje u Evropi i realizacijom ovog projekta došlo bi se do jedinstvene prilike da se mladima ponudi nešto što bi ih zbližavalo, mjesto gdje bi sami osmislili sadržaje a sve sa ciljem unapređenja i prezentacije svojih kreativnih sposobnosti, promovisanja zdravih stilova života, druženja, razmjene iskustva i uopšte unapredjenja budućnosti generacija koje dolaze i kojima Evropu sa svim njenim vrijednostima ostavljamo u nasleđe, rekao je Džanković.

U NVO „Sportom protiv droge“ očekuju da će realizaciju ovog projekta podržati mnoge državne institucije, škole, fakulteti, sportski klubovi, NVO sektor, mediji, privredna društva, državni i organi lokalne samouprave, diplomatska predstavništva u Crnoj Gori i drugi, a nakon što se prikupe i obrade potpisi podrške, sav material će MOK-u i FIFA-i dostaviti Mensur Džanković, biciklističkim maratonom od Pljevalja do Lozane i Ciriha i to će biti njegov petnaesti jubilarni maraton po čemu je poznat na širim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari