Izgradnja MHE u selu Dukat: Stigle mašine, a javnost ćuti 1 foto Saša i Bojan Belić

Nastavlja se teror nad rekom Garvanica podno planine Čemernik u opštini Surdulica, navode u svom „izveštaju sa lica mesta“ Bojan Belić iz sela Lebet u Opštini Vladičin Han i njegov prezimenjak Saša Belić iz Vranja.

Oni još jednom apeluju na ekološku svest građana juga Srbije kako bi se obustavili započeti radovi na izgradnji Mini hidroelektrane u selu Dukat. Oni su prvi pokrenuli priču o narušavanju prirodnog identiteta područja podno planine Čemernik.

Svoju akciju su nastavili, ali za sada deluju usamljeno, pa su zato odlučili da preko medija animiraju javnost, pre svega u opštinama Pčinjskog okruga kako bi se osujetila namera za uništenje još jedne reke.

– Tek što smo sa nekoliko medija i moram priznati retkih aktivista za zaštite životne sredine, na jugu Srbije dosta skromno otvorili temu izgradnje niza mini hidroelektrana u opštinama Surdulica i Vladičin Han, investitori su odmah reagovali i pojačali svoju građevinsku aktivnost na području u ovom slučaju opštine Surdulica – objašnjava za Danas Bojan Belić.

Prilikom obilaska terena u mahali Dukat zatekli su investitora i petnaestak radnika, kao i desetak građevinskih mašina buldožera za kopanje kanala. Investitor gradnje MHE na reci Garvanici je privredno društvo „Moja stara vodenica“ DOO iz Ježevice kod Čačka, čiji je osnivač i direktor Veljko Stoiber.

– Radnici su prvo uklonili tablu o izgradnji MHE, a onda teškim mašinama „napali“ oko 300 metara korita reke Garvanice – prepričava Saša Belić. Na licu mesta su dopremljeni oprema i cevi, tako da se investitor trudi da što pre završi posao. Zasad dvojica ekoloških aktivista sa juga Srbije deluju usamljeno, iako su pre mesec dana najavili „žestoku borbu za odbranu Garavnicu“.

Tada su pozvali građane, sve prijatelje prirode i ljude dobre volje da im se pridruže, da se okupe i zajedno pokrenu akciju kako bi se sačuvala ova reka i njena nenarušena prirodna sredina.

– Osim nas dvojice i nekoliko naših prijatelja, za sada smo bez podrške među ljudima u našoj sredini koji kao da ne shvataju šta se dešava. Ćute i gledaju, i meštani zaseoka Dukat, rukovodstvo mesne zajednice Mačkatice, ali i ekološki aktivisti iz Surdulice, i Vladičinog Hana, objašnjavaju naši sagovornici, zatečeni inertnošću ljudi.

Jedino akcija u Surdulici

Ekološki pokret u Surdulici nedavno je imao protest protiv zagađenja vazduha od strane Kompanije KNAUF, a nakon obećanja vlasnika fabrike kamene vune iz Nemačke, o postavljanju uređaja za merenje kvaliteta vazduha i novih filtera, novih protesta nije bilo. Ostala je upamćena i akcija čišćenja korita Južne Morave od otpada, naslovljena kao „Tužna Morava“ ali su sve to bile akcije sa trenutnim efektom i bez ozbiljnijeg strateškog usmerenja.

Na Pčinji takođe bez protesta

Na području Opštine Surdulica na Jelašničkoj reci je takođe planirana izgradnja MHE, a sličan projekat se već realizuje i na reci Tripušnici, pritoci Pčinje u Opštini Trgovište.  MHE na Tripušnici, uprkos jednom protestu građana su nastavljeni, pa se uskoro očekuje i završetak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari