U petak 03. septembra u Požarevcu je otvoren peti sajam preduzetništva koji je organizovala Regionalna privredna komora Braničevskog i Podunavskog okruga. U okviru ove manifestacije organizovan je i sajam zapošljavanja kome je prisustvovalo više od pet stotina nezaposlenih.

Na sajmu preduzetništva, sem privrednika iz Braničevskog i Podunavskog okruga, predstavljene su i privredne komore Pančeva, Kragujevca, Kraljeva, Beograda, kao i komora Srema. Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević rekao je na otvaranju sajma da je vlast u Požarevcu pripremila za buduće investitore 17 hektara u prvoj, a da se još toliko priprema i u drugoj fazi.

– Naš zadatak je da budućim investitorima ponudimo prihvatljiv prostor za gradnju novih objekata ali i u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom da oživimo i staru industrijsku zonu u kojoj danas rade samo Bambi i Litas, a sva ostala privreda je gotovo mrtva – istakao je Milosavljević.

Među izlagačima na sajmu preduzetnika je i Udruženje voćara i vinogradara iz Udovica kod Smedereva koji su izložili jabuke, šljive, grožđe i više vrsta rakija. Dragoslav Kostić kaže da sem prodaje u Srbiji ono svoje proizvode plasiraju i u Rusiji. Preduzeće Oreovica kod Žabara izvozilo je paletu prerađevina od mesa, suvu govedinu, suvi vrat, pečenica, roštiljsko meso i više vrsta kobasica, kao i razne vrste čvaraka. Kragujevčani su na sajam doveli predstavnike vitraž umetničke radionice. Reč je o predmetima ručne izrade od poludragog kamena koji su unikati priča Maja Stojanović.

U okviru sajma zapošljavanja bilo je pozvano više od 500 nezaposlenih koji su konkurisali za osamdesetak radnih mesta koja su ponudile 32 firme. Najviše su traženi radnici iz oblasti mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, grafičke industrije i saobraćaja. Medicinska sestra, Milena Milovanović iz Požarevca, koja ima i završen kozmetičarski kurs na sajmu nije pronašla nijednu ponudu za svoju struku. Ponude posla nije bilo ni za Sunčicu Todorović iz prehrambene struke. Poslodavci su uglavnom tražili proizvodne radnike trećeg i četvrtog stepena stručne spreme, vozače, trgovce, ugostiteljske radnike i za rad u osiguravajućim društvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari