Izlile se reke u Tutinu i Sjenici 1

Kiša koja je neprekidno padala više od 15 sati u tutinskoj opštini izazvala je poplave.

Korito reke Vidrenjak ne može da primi vodu koja se sliva sa Gornje Pešteri, pa se voda izlila i poplavila kompletnu industrijsku zonu, više lokacija u užem centru grada i prekinula saobraćaj na lokalnom putu Tutin – Mehov krš. U naselju Rakovo Polje poplavljeno je desetak kuća i te porodice su evakuisane. Strahuje se da ne dođe do većeg izlivanja i reke Pečaonice.

Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti.

– To znači da imamo stalna dežurstva. Na kritičnim delovima preventivno delujemo i istovremeno radimo na sanaciji ugroženih područja – kaže predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Šemsudin Kučević i dodaje da je ovo najveća poplava od 1972. godine.

Zbog poplave u Tutinu nisu radile škole na gradskom području. Na saniranju posledica i sprečavanju daljeg izlivanja rečnih tokova angažovana je mehanizacija tutinskih preduzeća. U kritičnim delovima grada bilo je obustavljeno snabdevanje električnom energijom, a zbog kvara na trafostanici jedan broj pešterskih sela bio je bez struje.

Prema poslednjim informacijama iz Štaba za vanredne situacije, u tutinskoj opštini količina padavina bila je 125 litara po metru kvadratnom, a voda se povlači.

Do izlivanja reka došlo je i na teritoriji opštine Sjenica, gde je palo 50 litara kiše po kvadratnom metru. Delimično se izlila reka Grabovica, koja je najviše problema stvorila u kanalizacionoj mreži. Zbog izlivanja ove reke proglašena je vanredna situacija u mesnim zajednicama Sjenica i Vapa Reka. Vapa je poplavila desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u naselju Bukreš i deo oko industrijske zone. Ova reka je počela da se povlači u svoje korito. Ekipe javnih preduzeća Direkcija za urbanizam i „Vrelo“ rade na sanaciji štete u poplavljenim delovima grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari