Zbog topljenja snega i kiše koja je padala proteklih dana izlile su se pojedine reke.Tamnava se juče izlila i u donjem delu toka, nizvodno od Koceljeve, pa je poplavljeno novih 300 hektara poljoprivrednih površina. U gornjem delu toka Tamnava se izlila u subotu i poplavila osam kuća u Šabačkoj Kamenici i hiljadu hektara njiva u okolini. Dužina ugroženog područja je 35 kilometara a najveće štete pretrpeo je atar sela Šabačka Kamenica gde je poplavljeno osam domaćinstava.

 Na pojedinim mestima na putu Koceljeva-Crniljevo voda je preplavila kolovoz tako da se vozačima savetuje oprezna vožnja. Sama Koceljeva nije ugrožena, jer je korito Tamnave zaštićeno obaloutvrdom. Sava kod Šapca ne preti jer nije prešla kotu 300 dok se vanredna zaštita od poplava uvodi na koti 400 centimetara.

I na područu Uba oko 4.000 hektara zemlje u pet sela u području Tamnave poplavljeno je prošle noći i juče, a ugroženo je i osam domaćinstava.Prema rečima načelnika štaba Branislava Sarića, reka Tamnava sa pritokama Klenovicom i Gračicom poplavila je njive i plastenike sa povrćem u selima Sovljak, Brezovica, Takovo, Novaci i Vrelo.U odbrani od poplavnog talasa intervenisala je mehanizacija, a postavljene su i vreće sa peskom.

Zbog obilnih kiša koje su padale prethodnih dana, u Braničevskom okrugu došlo je do plavljenja nekoliko naselja, uz očekivanje pogoršanja stanja, zbog najave novih padavina. Najviše problema izazvalo je izlivanje nabujalog Peka, u selima Klenje kod Golupca i Rabrovo kod Kučeva. U Klenju je voda došla do prvih kuća, a poplavila je i privatnu farmu stoke „Stojadinović“. U ovom selu voda je zagađena, pa je zdrava pijaća voda dopremljena cisternama iz Smedereva. U Rabrovu je voda stigla do pruge i do zgrade mlina, zbog čega su ugrožene prve kuće na obodu sela.

Zbog izlivanja Peka, ugrožena su i naselja Tribrode i Kusići kod Velikog Gradišta, u kojima je voda većprodrla u podrume prvih kuća. Od juče je ugrožen i Golubac, jer se nalazi ispod nivoa Dunava, u kojem je poplavljen centar grada, a došlo je i do izlivanja kanalizacije. U opštini Petrovac na Mlavi, u kojoj je bujica odnela most u naselju Kamenovo, opasnost preti od nabujale pritoke Vitovnice, čiji je nivo porastao za pola metra, jer se u nju sliva otopljeni sneg sa planinskih predela. U Starom Kostolcu kod Požarevca, i pored kiša, nivo Mlave opao je za dva centimetra. Zbog opadanja vodostaja, Mlava je ostala u svom koritu i nije probila zaštitni bedem, kao što se desilo dan ranije.U opštini Žagubica, ugroženo je naselje Sige, kroz koje protiče nadošla Župajska rečica, zbog čega je u centru ovog sela podignut zaštitni bedem.

Nera i Karaš u porastu

Reke Nera i Karaš su u blagom porastu,a stručnjaci Vodoprivrednog preduzeća Ušće u Beloj Crkvi strahuju od obilnijih kiša u Rumuniji, gde je izvorište ovih vodotoka.Tehnički direktor Ušća Sreta Gavrilovićrekao je da kiše na karpatima padaju većdva dana i da su vanrednu odbranu od poplava na Neri zaveli pre četiri dana.“Vanredna odbrana zavedena je na koti 270, a danas je novo dostigao 300“.Verujem da će bedem kod sela Kusićizdržati, jer nije u pitanju poplavni talas kao pre četiri godine, kada je Nera dostigla kotu 380, kaže Gavrilovići dodaje da odbrana od Karaša ne postoji i to je jedini neuređeni vodotok u Vojvodini. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari