Reka Pek, koja protiče delom kroz opštinu Veliko Gradište, razlila se iz svog korita i poplavila delove naselja Kusiće i Tribrode.

Nije bilo evakucije stanovnika niti je bilo ugrožavanja životinja sem u par slučajeva gde su životinje premeštene na sigurnije mesto. Reka se povukla u korito i trenutno se teren sanira i voda izbacuje iz podruma i dvorišta pumpama.

Opštinski Štab za vanredne situacije, na čelu sa predsednikom opštine Draganom Milićem, je u stalnom zasedanju, a trenutno je angažovana Direkcija na pripremi džakova sa peskom da se blokiraju nesigurna mesta na Dunavu radi eventualne odbrane od ove reke. Mladi iz velikog Gradišta sa angažuju preko društvenih mreža na punjenju vreća sa peskom, a JP Direkcija obezbeđuje mašine i kamione da se obezbede 2.000 vreća peska.

Počela je i akcija sakupljanja pomoći u odevnim predmetima, pelenama, sredstvima za higijenu, konzervirane hrane i flaširane vode u organizaciji Crvenog krsta Veliko Gradište i Gimnazije Veliko Gradište. Na punktu Gimnazije sakupljena je velika količina pomoći i danas su tri kombija pošla put Svilajnca radi isporuke pomoći tamošnjem Crvenom krstu. Akcija se nastavlja u prostorijama Kulturnog centra u Velikom Gradištu. Opštinski Štab za vanredne situacije i Opština Veliko Gradište interventno je reagovala i opštini Malo Crniće poslala 700 hlebova kao hitnu pomoć. Crveni krst Veliko Gradište obaveštava da su dva kombija sa humanitarnom pomoći krenula iz Velikog Gradišta za Smederevsku Palanku. U njima se nalazi 1300 l vode za piće, 300 kg sredstava za higijenu, 340 kg hrane, 430 kg polovne garderobe i 50 kg obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari