Izložba “Dešava se Nušić i jada” od danas u KC Gradu 1Foto: Jelena Diković

Izložba “Dešava se Nušić i jada” otvorena je danas u Kulturnom centru Grad.

Izložbu su organizovali Udruženje građana KudeS i festival Nušićijada.

Izložba spaja iskustva Nušićijade i iskustva umetnika, humorista, novinara i aktivista i predstavlja slučajeve nepodobnih lica rezrešenih bez objašnjenja, koja se dovijaju za slobodu i istinu u egzilu.

Predstavljena su svedočanstva iza kojih stoje brojni poznati umetnici, humoristi i aktivisti, kao što su Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački.

Izložba priča priče o smeni ljudi, progonu smeha, sumnjivim licima i glasnim zvonima, priče o potrazi za pravom i pravdom, o dobrom društvu u lošem društvu, i slobodi na ćoše.

“Kroz nju vam predstavljamo slučajeve koje podsećaju na Nušićeve komade, ali koji su se desili i dešavaju se. Predstavljamo ih jer oni svakom mogu da se dese, ako sve ostane isto. Šta ako ste vi sledeći?”, ukazuju organizatori izložbe.

Zorana Parezanović iz KudeS-a istakla je na otvaranju izložbe da prognana „Nušićijada“ nije najveći problem u Srbiji, „ali je opasan model koji se prenosi i preliva u sve sfere društva“.

Marčelo je rekao da izložba nije „naša žalopojka već istorijski dokument u kojem živimo“.

Marčelo je uputio podršku reditelju Goranu Markoviću, koji je, kako je naveo, trenutno najnepodobniji među nama.

Branislav Grubački Guta kaže za Danas da mu imponuje što se nalazi u društvu ljudi od integriteta, karijere, znanja, empatije i solidarnosti sa „Nušićijadom“ koji su godinama učestvovali.

„Ja sam postao deo prognane i slobodne „Nušićijade“ tek kad je bila prognana, ali sam oduvek znao da je to najbolji festtival sa najjasnijim konceptom u Srbiji. Željno čekam Srbiju gde će se slobodna „Nušićijada“ vratiti kući jer će to biti znak da je cela Srbija slobodna“, istakao je Grubački.

Izložba je besplatna za posetioce u navedenim terminima: utorak, 21. decembar od 14:00 do 20:00 časova; sreda, 22. decembar od 14:00 do 20:00 časova i četvrtak, 23. decembar od 14:00 do 19:00 časova.

Podsetimo, festival kulture i zabave “Nušićijada”, obnovilo je i od 2010. do 2017. godine organizovalo Udruženje građana KudeS iz Ivanjice, u partnerstvu sa ivanjičkom lokalnom samoupravom.

Kako ukazuju iz KudeS-a, lokalne vlasti 2018. protivpravno preuzimaju festival, sa skupštinske govornice obavestivši javnost, uključujući i organizatore, da ‘KudeS nema više nikakve ingerencije na Nušićijadi’.

“Nakon što je informacija o izvođenju ‘iscurela’, a performans je došao u fokus lokalne vlasti i službe bezbednosti, porodice i prijatelji članova udruženja pozivani su uz nejasne pretnje i jasne poruke “da im ne padne na pamet da nešto pokušaju da urade”. Shvativši da bi rizik izvođenja bio preveliki, KudeS je odlučio da ideju performansa i njegove poruke pretoči u video performans, a njegove poruke u film “Izvini, Nušiću!”, posvećen Dragoljubu Đuričiću i Lanetu Gutoviću”, navode iz KudeS-a.

Izložba „Dešava se Nušić i jada“ je prethodno bila postavljena u prostoru Endžio haba.

Koncept i produkcija uradili su Udruženje građana KudeS i festival Nušićijada, fotografije – Jakov Simović, Goran Srdanov i Dragan Mujan, a dizajn Radomir Popović.

Priče su dostupne u formi video materijala na veb sajtu, društvenim mrežama i YouTube kanalu festivala.

Koncept i kreativna produkcija – Aneta Goranović, video produkcijai režija – Lazar Nikolić; kamera – Đorđe Barudžija i svetlo: DT Light.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari