U Gradskoj galeriji na Starom korzou otvorena je izložba filmskih plakata iz Drugog svetskog rata „Bioskop 1941-1945“. Postavka sadrži preko 100 filmskih plakata koji su autentični i štampani u periodu okupacije Srbije. Materijal za izložbu prikupljen je zahvaljujući Marku Čkonjeviću, kolekcionaru koji je svoju privatnu zbirku ustupio arhivu.


Požarevac kao mnogi gradovi u Srbije više nema nijedan bioskop gde bi ljubitelji filmske umetnosti mogli da uživaju u prikazivanju filmskih projekcija, ali zato ima izložbu filmskih plakata iz perioda Drugog svetskog rata, koji su izloženi u Gradskoj galeriji.

Direktor Istorijskog arhiva u Požarevcu koji je priredio izložbu, Jasmina Nikolić kaže da izložba plakata filmova prikazivanih u Beogradu, Požarevcu i drugim gradovima Srbije tokom II Svetskog rata predstavlja deo bogate kulturne baštine.

– Plakati su odjek stvarnosti i neposredni svedoci dogadjaja o kojima govore. Ovi plakati koji su izloženu u Gradskoj galeriji zapravo govore o filmovima Nemačke, Mađarske, Švedske i Američke produkcije u navedenom periodu i kao celina ostavljaju snažan utisak o dogadjajima i tokovima u prošlosti. Oni čine deo zbirke plakata koja se čuva u Istorijskom arhivu Požarevac – kaže Nikolić i dodaje da plakat identifikujemo kao pojavu koja je masovno i tokom dugog perioda odigrala svoju ulogu animiranje audotorijuma ili pospešivanju recepcije određenog događaja ili pojava.-Pažnju smo posvetili filmskom plakatu kao medijskom dostignuću savremene gradske, industrijske civilizacije, građanskih društava, njihovih potreba, mogućnosti, estetskih I idejnih vrednosti.Filmski plakat predstavljen je kao samostalni učesnik u postupku shvatanja prošlosti, u funkciju prvorazrednog istorijskog izvora I vrednog arhivskog eksponata, istakla je Nikolić.

Ova izložba organizovana je zahvaljujući Marku Čkonjeviću, koji je svoje filmske plakate iz privatne zbirke ustupio požarevačkom Arhivu da ih javno prikaže.Zahvaljujući njegovom sistematskom, dugogodišnjem I istrajnom prikupljanju, ovaj magični svet filma I plakata, svedočanstvo o jednom segmentu kulture u toku Drugog svetskog rata, postao je deo digitalne zbirke plakata Istorijskog arhiva Požarevac I dostupan je javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari