Pred velikim brojem posetilaca iz javnog ikulturnog života Pirota, Niša, Leskovca, Vranja i okolnih mesta, početkom jula ove godine u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je, reprezentativna izložba Milene Pavlović Barilli, kojom je otpočeo i program „Pirotsko kulturno leto“.

Direktor galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu, mr Antonije Milošević u svojoj pozdravnoj reči je rekao da izložba pretstavlja veliki kulturni događaj u Pirotu. Izložbu je otvorila i o Mileninom umetničkom delu govorila Jelica Milojković, muzejski savetnik koja je naglasila da „jedinstveno umetničko delo Milene Barilli koje je nekada bilo rastureno širom sveta, no koje je zahvaljujući plemenitom gestu njene majke Danice, već skoro pet decenija najprisutnije u Mileninom rodnom gradu, predstavlja izuzetno značajan deo nacionalne kulturne baštine.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i članovi kolektiva Milenine Galerije, članovi Upravnog odbora, kao i zvanice iz Uprave Grada Požarevca i Skupštine opštine Pirot.

Ovom izložbom Galerija „Čedomir Krstić“ u Pirotu, koja je i do sada imala sjajnu saradnju sa mnogim muzejima i galerijama u zemlji, a pre svega sa Narodnim muzejom u Beogradu, nastavila je da priređuje izložbe naših najistaknutijih umetnika, poput Petra Lubarde, Nadežde Petrović, Milana Konjovića, srpskih impresionista. Milenino delo prisutno je, ne samo u našoj javnosti, već putem izložbi koje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije organizuju u evropskim umetničkim prestonicama, afirmiše našu kulturnu baštinu kao svojevrsni kulturni ambasador“.

Izložba Milene Pavlović Barilli oduševila je brojne posetioce, koji nisu krili zadovoljstvo što je Pirot dobio retku priliku da vidi dela jednog od naših najistaknutijih slikara u periodu između dva svetska rata i da posle dužeg perioda Pirot ima priliku da vidi jednu vrhunsku izložbu koja nesumnjivo pretstavlja kulturni događaj u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari