Izložba o tražiocima azila 1Foto: Beoinfo

Izložba fotografija „Tražioci azila – čekajući život” otvorena je danas u tržnom centru Stadion na početku nedelje obeležavanja Međunarodnog dana mladih 12. avgusta, u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Beograda kako bi se Beograđanima predstavilo ljudsko lice izbegličke drame.

Fotografije troje volontera Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Ane Melentijević, Milene Apostolović i Nemanje Krstića, izložene u holovima TC Stadion, nastale su kroz njihovo druženje sa ženama i decom tražiocima azila u Srbiji, kojima žele da skrenu pažnju da oni nisu tu svojom voljom i da žele, kao i svi, dostojanstven život i sigurnu budućnost.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević izjavio je na otvaranju izložbe da su vlasti u Srbiji zajedno sa građanima dale sve od sebe da se izbeglicama pomogne.

Kad dođe mnogo ljudi, koji prolaze, ono što smo mogli je da im damo topao smeštaj, obrok i sva ljudska prava, rekao je on.

Ovaj posao smo radili zajedno, pokazali smo da „smo potomci Svetog Save i pokazali smo to neko hrišćanstvo“. Pokazali smo da nije važno da li mi imamo problem, da ako neko dođe sa problemom pružamo ruku prijateljstva i da se ponašamo kao ljudi, rekao je Petronijević.

Troje mladih umetnika, studenata Univerziteta u Beogradu, su kroz fotografiju i crtež, predstavili ljudske sudbine ljudi, koji su napustili svoje domove u nadi da ih negde čeka bolji svet. Oni su isti kao mi, sa skromnim očekivanja da budu na sigurnom i da im deca budu dobro, izjavila je šefica sektora socijalne zaštite Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila Jovana Vinčić.

U Srbiji trenutno boravi oko 7.000 migranata.

Kancelarija za mlade Beograda će do 12. avgusta pod sloganom ‘Mladi grade mir’ nizom aktivnosti i manifestacija obeležavati Dan Mladih 2017.

Na stadionu FK Voždovac u četvrtak će se igrati utakmica između tima zvaničnika Grada Beograda i tima migranata iz Centra za azil, a centarlni događaj je u subotu u prostoru Gnezdo od 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari