„Portreti predsednika pirotske opštine od 1878. do 1945.“ naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji Muzeja „Ponišavlja“ u Pirotu. Autor izložbe kustos Muzeja Tatijana Karanović kaže da je na izložbi predstavljeno 17 portreta u vremenskom intervalu od prvih dana oslobođenja Pirota od Turaka do sredine 20. veka, odnosno do posleratnih dana 1945. godine.


– Portreti su načinjeni na osnovu fotografija koje Muzej poseduje u zbirci fotografija i privatnih arhiva. Sedamnaest portreta ne čini konačan pregled svih predsednika pirotske opštine. Istraživački rad podrazumeva stalno traganje, proveru, potvrđivanje ili opovrgavanje dostignutih činjenica – kaže Karanovićeva.

Prvi kmet pirotske opštine bio je Ranča Krstić, potom njegov brat Ceka Krstić. Predsednik je bio i bogati trgovac Petar Banković, zatim Vojin Ćirković, Dimitrije Mišić…

Među predsednicima je i trgovac Petar Hristić, unuk bogatog trgovca Hriste Jovanovića, Malog Riste, u čijoj kući se danas nalazi Muzej. Sa liste Komunističke partije 1920. godine za predsednika je izabran Nedeljko Stojić. Posle njega su na čelu opštine bili bravar Dimitrije Ćirić Zagorac i trgovac Jordan Džadžić. Predsednik u vreme Kraljevine Jugoslavije bio je Svetozar Misirlić, a potom Ljubomir Ljubenović. Pred Drugi svetski rat predsednik opštine je bio drogerista Branko Radosavljević, a doktor medicinskih nauka Jovan V. Ćirić je za predsednika opštine postavljen u martu 1940. i na tom mestu bio do marta 1941. godine. Ratnim dekretom 1941. godine za predsednika je postavljen industrijalac i jedan od osnivača gumarske industrije „Tigar’’ Dimitrije Mladenović Gaga. Po oslobođenu Pirota za predsednika opštine 1945. godine izabran je Borivoje Pantelić.

Izložbu je otvorio potomak nekadašnjeg predsednika opštine Petra Bankovića, praunuk Branislav Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari