Povodom najvećeg nacionalnog praznika Indije, Dana nezavisnosti, koji se ove godine održava 69. put, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada svečano je otvorena izložba „Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture“. Izložbu je otvorila njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, a posetiocima su se obratili i v.d. direktora KCNS Bojan Panaotović i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

           

Posetioci će u naredne dve nedelje imati priliku da vide dokumentovana slavna dostignuća Indije iz praistorijskih vremena, pa sve do kraja prvog milenijuma nove ere, kroz njene hramove, tvrđave, palate i gradove. Bojan Panaotović zahvalio se ambasadorki na dolasku, dodavši da je to velika čast za jednu ovakvu instituciju. – Poruka koju Indija kao zemlja šalje gde god se predstavlja jeste da je nenasilje najviša dužnost i najviša filozofija. Takvu poruku treba prenositi, i zato će Indija uvek imati Srbiju kao partnera u diplomatiji ali i kao iskrenog prijatelja – rekao je Panaotović.

Izložba prikazuje i veličanstvenost indijskog nasleđa, od pradavnih vremena pa sve do danas. Indija ima dugu i neprekidnu kulturnu tradiciju koja obuhvata više od 2500 godina. Tu svoju veličinu u religiji, mnogoljudnosti i kulturi predstavila je i njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji, Narinder Čauhan zahvalivši se na gostoprimstvu kao i na saradnji koja je podstakla u kratkom periodu dva događaja koji su predstavili kulturu njene zemlje. – Indiju ćete upoznati najbolje kroz njene građevine. Građani Srbije treba da budu ponosni na pomoć koju je uputila Indiji onda, kada je Indiji pomoć bila najpotrebnija. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je učinio da Indija danas ima svoje institute koji proizvode semena i tako privreda danas igra veliku ulogu u indijskoj ekonomiji. – rekla je Čauhan predloživši da se bista Mahatma Gandija nađe i u Novom Sadu.

U saradnji sa Ambasadom Indije i Indijskim savetom za Kulturnu saradnju, Novosađani će sve do 25. septembra imati priliku da izbliza pogledaju indijsku arhitekturu na izložbi „Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture“ koja predstavlja svojevrsni vremeplov kroz indijsku tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari