Izložba povodom veka postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu 1Foto: Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije predstavljaju izložbu Naši veliki izumitelji.

Dana 15. novembra 2020. godine, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije obeležava 100 godina svog postojanja. Povodom ovog jubileja u Muzeju nauke i tehnike je izložena serija postera „Naši veliki izumitelji“.

Ubrzo po osnivanju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ukazom prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, 15. novembra 1920. godine doneta je Uredba o zaštiti industrijske svojine i osnovana je Uprava za zaštitu industrijske svojine pri Ministarstvu trgovine i industrije.

Zavod je više puta tokom svoje istorije menjao naziv, obim nadležnosti i teritorijalne okvire delovanja, ali je poslove iz svoje nadležnosti sprovodio u kontinuitetu.

Iako je prvi patent registrovan u tadašnjoj Upravi bio preneti ugarski patent „Stroj za pečenje rakije“, kazandžije Milana T. Jovanovića iz Novog Sada, prvi patent odobren od strane Uprave domaćem podnosiocu registrovan je pod brojem 7 sa nazivom „Sama sebe ljuljajuća kolevka“.

Pronalazaštvo na ovim prostorima je postojalo i mnogo ranije pa će na ovoj izložbi biti predstavljeno 14 poznatih srpskih pronalazača koji su svojim pronalascima i svojim naučnim i inženjerskim delovanjem doprineli tehnološkom napretku Srbije i Sveta, pre i nakon osnivanja Zavoda kao i u savremeno doba: Ruđer Bošković, Ljubomir Klerić, Kosta Milovanović Koka, Ognjeslav Kostović, Nikola Tesla, Đorđe Stanojević, Mihajlo Idvorski Pupin, Mihailo Petrović Alas, Milutin Milanković, Dobrivoje Božić, Branko Žeželj, Branislav Bilen, Danica Gajić i Miomir Vukobratović.

Pratite obeležavanje jubileja Zavoda u digitalnom formatu, uživo na Youtube kanalu Zavoda, u utorak 17. novembra 2020. godine sa početkom u 11:00 časova.

Izložba povodom veka postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari