Izložba radova šestoro mladih umetnika iz Srbije otvorena u rezidenciji ambasadora Švajcarske 1Foto: Beta/Miloš Miškov/MO

Izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije, finalista konkursa „Privatna vrednost“, otvorena je u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu.

Na sinoćnjem otvaranju izložbe proglašena je pobednica konkursa – Tamara Spalajković, koja je od švajcarske ambasade dobila novčanu nagradu od 2.000 evra, kao podršku za dalji rad.

Konkurs je po drugi put raspisala ambasada Švajcarske u Srbiji kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo mladih autora i autorki.

Na konkurs „Privatna vrednost“ ove godine su stigle 163 prijave. Prema oceni žirija, uz rad Tamare Spalajković (1996), za izložbu su odabrani i radovi Luke Cvetkovića (1995), Dejana Ivanovića (1993), Jovana Matića (1996), Aleksandra Rakezića (1995) i Lazara Zagrađanina (1995).

Izložba obuhvata slike, skulpture i video radove šestoro finalista i biće otvorena za javnost od 22. juna do 27. jula dva puta nedeljno, sredom od 17 do 19 i subotom od 16 do 18 časova.

Članovi žirija – Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, navode da izložba „Privatna vrednost“ usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke, ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti.

Oni dodaju da je izložba sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da „Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj“ i dodao da je Švajcarska, „kao jedan od četiri najveća bilateralna donatora Srbije, spremna da i dalje ulaže u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari