Izložba relikvija i starina donjomilanovačke crkve biće otvorena večeras 1Izložba crkvenih relikvija

Donji Milanovac jedno je od naselja koje je zbog izgradnje Hidroelektrane “Đerdap 1” i formiranja akumulacionog jezera preseljeno na novu lokaciju. Ove godine navršilo se pola veka od preseljenja i jubilej se obeležava prigodnim programima.

U Centru za kulturu i obrazovanje u Donjem Milanovcu postavljena je izložba crkvenih predmeta, starina i relikvija donjomilanovačke Crkve Svetog oca Nikolaja, koja se kao i naselje selila nekoliko puta.

Najpre u 19. veku, sa ostrva Poreč u Donjomilanovačkoj kotlini, na desnu obalu Dunava, a potom sedamdesetih godina prošlog veka na današnju lokaciju.

-Ova izložba je samo jedan mali podsetnik na duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe našeg mesta, čitavog porečkog kraja i Eparhije timočke. Izloženim predmetima želimo da osvežimo sećanja na vreme koje je iza nas i podsetimo na znamenite ličnosti, ktitore, esnafska udruženja i blagočestivi narod koji je izgrađivao i bio živi učesnik u životu hrama i parohije donjomilanovačke – rekao nam je Darko Đorđević iz donjomilanovačke crkve.

O Crkvi Svetog oca Nikolaja večeras će govoriti starešina saborne crkve negotinske Marko Pajčin, a Izložbu će otvoriti episkop timočki Ilarion.

Večerašnja izložba jedan je od programa koje je osmislio i organizuje Odbor za obeležavanje 50 godina od potapanja starog Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari