U Novoj Varoši je krajem prošle sedmice održana dvodnevna manifestacija „Zlatne ruke Zlatara“, koju, petu godinu za redom, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine, organizuje Turističko-sportski centar „Zlatar“. Na prodajnoj izložbi suvenira, rukotvorina, jela, pića, starih zanata, upriličenoj na platou ispred zgrade gradske Biblioteke, okupilo se tridesetak izlagača iz Kragujevca, Smederevske Palanke, Priboja, Prijepolja, Svilajnca, Koceljeve, Užica, Arilja i grada domaćina.


Ovu manifestaciju ustanovila je 2005. godine ovdašnja Turistička organizacija, sa ciljem da afirmiše tradicionalne vrednosti i podstakne umetnike narodne radinosti da promovišu svoje stvaralaštvo i novovaroški kraj, kao i njegove turističke potencijale. Na to su podsetili Đorđe Obućina, direktor TSC „Zlatar“ , Nenad Todorović, zamenik predsednika opštine i Slaviša Purić, predsednik novovaroške opštine, koji je ovu smotru ručnih radova i suvenira svečano proglasio otvorenom.

– Sve resurse koje zlatarski kraj ima, među kojima je na polju promocije turizma i manifestacija „Zlatne ruke Zlatara“, Novovarošani, na žalost, nisu uspeli da predhodnih decenija stave u funkciju celokupnog razvoja opštine. Zato je pred nama cilj da u narednih nekoliko godina pronađemo formulu da integralnu turističku ponudu konačno iskoristimo na pravi način, a sve u interesu građana, koji bi od turizma mogli da imaju značajne ekonomske koristi, rekao je predsednik Purić, otvarajući manifestaciju, u prisustvu brojnih građana .

I ove godine komisija će naknadno dodeliti prigodne nagrade izlagačima koji su imali najuređeniji štand i izradili najautentičniji suvenir, a ocena stručnog žirija biće objavljena na sajtu TSC „Zlatar“, Ova manifestacija, pored promocije našeg kraja, imala je ovog puta i finansijskog efekta, jer su brojne izlagače iz različitih delova Srbije ugostili ovdašnji domaćini koji se bave seoskim turizmom, ističu u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji.

Na ceremonji otvaranja „Zlatnih ruku Zlatara“, brojni posetioci manifestacije uživali su i u prigodnom umetničkom programu, u kome su učestvovali KUD „Momčilo Tešić“ iz Požege, Pevačka grupa „Zlatibor“, duvački orkestar Ivana Đenadića , mladi novovaroški frulaš Darko Prelić i predškolci Vrtića „Paša i Nataša“, koji su izveli igre iz Banata i Šumadije.

Ovaj događaj, inače, u Novoj Varoši uvek izazove veliko interesovanje naših sugrađana, željnih da obiđu i pazare na štandovima sa originalnim eksponatima, ručnim radovima pletilja, tkalja, vezilja, proizvođača suvenira, meda, domaće rakije, sakupljača trava i lekovitog bilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari