U Novoj Varoši je, 28. i 29. maja održana manifestacija „Zlatne ruke Zlatara“, koju, četvrtu godinu za redom, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine, organizuje ovdašnji Turističko-sportski centar. Na prodajnoj izložbi rukotvorina, suvenira, jela, pića i starih zanata, upriličenoj u prostorijama Turističko-sportskog centra „Zlatar“ i na platou ispred gradske Biblioteke, okupilo se više od 30 izlagača iz Kragujevca, Požege, Niša, Svilajnca, Smederevske Palanke, Leskovca, Beograda, Priboja, Prijepolja i grada domaćina.

Ovu manifestaciju ustanovila je pre četiri godine tadašnja Turistička organizacija, sa ciljem da afirmiše tradicionalne vrednosti i podstakne umetnike narodne radinosti da promovišu svoje stvaralaštvo i zlatarski kraj, kao i njegove turističke potencijale. Na to je podsetio i direktor TSC „Zlatar“ Fiko Avdić, koji je, ispred Skupštine opštine, otvorio svečanost, koju je za dva dana obišlo nekoliko stotina Novovarošana, zainteresovanih da obiđu štandove sa autentičnim eksponatima, ručnim radovima pletilja, tkalja, vezilja, proizvođača suvenira, pčelara, meda, domaće rakije, sakupljača trava i lekovitog bilja.

– Odlučili smo da ove godine štand novovaroške Tehničke škole, koji su opremili đaci i profesori turističko-ugostiteljske struke, proglasimo za najuređeniji, prva nagrada za ručni rad ide u ruke Udruženja „Most“ iz Priboja, čije su članice napravile originalne vezene rukavice, drugu nagradu osvojile su rukotvorine „Malih pčelica“ iz Kragujevca, a treću Sandra Đorđević iz Smederevske Palanke, za licitarsko srce – rekla je Irena Drašković, predstavnica Suvenira Srbije, predsednica ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrada, kojoj su u radu komisije pomagali Lejla Kurtović, stručni savetnik za turizam u „Zlataru“, Svetlana Slović, direktor TO Prijepolje i Ljiljana Čolić, predsednica udruženja KUD „Momčilo Tešić“ iz Požege.

Na ovoj zanimljivoj turističko-sportskoj manifestaciji predstavilo se, inače, dvadesetak domaćih i desetak izlagača iz svih delova Srbije, a svoje stvaralaštvo predstavili su i aktivi žena iz Nove Varoši i Niša, koji su već tradicionalni učesnici „Zlatnih ruku Zlatara“. Za brojne posetioce, kao i prethodnih godina, organizovan je i bogat umetnički program iz učešće kulturno-umetničkh društava iz Požege i Nove Varoši i trubačkog orkestra Ivana Đenadića iz Akmačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari