U organizaciji Centra za kulturu „Veljko Dugošević“, u Kučevu je otvorena izložba skulptura „Karike“ beogradskog autora Jovana Petronijevića. Nesvakidašnje skulpture ovog umetnika oživljavaju stara slovenska božanstva i predstavljaju potpuno novi i jedinstveni izraz monumentalnosti prohujalih vremena…

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Ljiljana Jović koja je istakla da odjednom, niotkuda pojavio se interes za davno zaboravljeno vreme, na distanci što pliva između šest i osam hiljada godina, na prelazu iz paleolita u neolit, i ne samo interes već i visoka realizacija, radi koje drugi prolaze dugoročne i naporne škole. Osnovne forme zasnovane na vinčanskoj plastici autor je bogato upotpunio srpskim folklornim motivima različitih epoha.

Svoj poriv da umetnički obradi teme upravo iz nacionalne mitologije, kao i ličnu potrebu za njenom popularizacijom, Petronijević najkraće objašnjava da je nedopustivo da naša deca moraju da izučavaju tuđe mitologije, a da pri tome o svojoj slovenskoj, o svojim korenima, nemaju bar osnovno predznanje. -Kult plodnosti starih civilizacija svojim čistim formama, uklesanim linijama simbola,zaokružuju priču u trajanju. Sugestivnost i ekspresivnost prvog opažajnog trenutka ne gubi snagu ni u drugom promatranju. Nedoumica raste, što više ponirete i zagledate, da su to dela autodidakta. Tada shvatite da je to Božja promisao. Za ovo što radim nominovan sam za nagradu grada Beograda u polju umetnosti, a dobitnik sam i prve nagrade u kategoriji skulptura na takmičenju „Art on Kal“ u kome su učestvovali umetnici iz celog sveta, zbog čega sam jako srećan“, kaže autor Jovan Petronijević koji je rođen 1956. godine Beogradu, a tek po odlasku u penziju otkrio je svoj talenat za vajarstvo.

Tema njegovog umetničkog rada je slovenska i srpska mitologija, tačnije mitološka bića i životinje iz tog perioda… Do sada je imao nekoliko zapaženih grupnih i samostalnih izložbi, od kojih je svakako najznačajnija ona priređena u Manakovoj kući u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari