Povodom obeležavanja godišnjice od smrti čuvene Požarevljanke Milene Pavlović Barili, Udruženje likovnih stvaralaca koje nosi njeno ime priredilo je izložbu slika „Mileni u čast“. Milena Pavlović Barili, znamenitaslikarka i pesnikinja, rođena je u Požarevcu 5. novembra 1909. a umrla u Njujorku 6.marta 1945. godine.Galerija u Požarevcu koja nosi njeno ime, svake godine na prigodan način obeležava godišnjicu njegog rođena i smrti, kao i njenih najbližih članova porodice.

Takođe, u Požarevcu postoji i likovni klub “Milena Pavlović Barili” koji, pored svih nedaća, postoji punih 64 godina. U znak sećanja na Milenu koja je preminula 6.marta, ULIS “Milena Pavlović Barili” priredio je izložbu slika u maloj galeriji Narodnog muzeja Požarevac pod nazivom „Mileni u čast“. Prisutne je najpre pozdravio predsednik ULIS-a, Pavle Miladinović, a potom je dao reč Radoslavu Stanojeviću, upravniku Fondacije Milenin dom i Galerije Milena Pavlović Barili, koji je istakao da je obaveza ustanove na čijem je on čelu da čuva uspomenu na Milenu i pomaže rad likovnog kluba koji nosi njeno ime.

Stanojević je rekao da se lično uverio u to da je Milena bila velika slikarka jer, sve one izložbe koje je Galerija priređivala, kako u zemlji tako i u inosranstvu, pobuđivale su veliko interesovanje kod publike. „Kada smo 2009. godine, slaveći stogodišnjicu rođenja Milene, upriličili izložbu u veoma neprikladnom vremenu za to, u avgustu, za 22 dana koliko je izložba trajala, 97 hiljada ljudi je posetilo izložbu. To je rekord koji dugo godina sigurno ni Galerija ni SANU neće oboriti”, napominje Stanojević. Članovima ULIS-a Stanojević je još poželeo puno sreće u daljem radu i izlaganje završio upečatljivom rečenicom, koju će, kako kaže, ponavljati sve dok se ne obistini: “Kada će likovni klub “Milena Pavlović Barili” i kada će Kulturno-prosvetna zajednica grada Požarevca dobiti makar jedan svoj šator, ili makar jedno drvo ispod koga će se svi njeni članovi i rukovodstvo okupljati?”To pitanje se postavlja dugi niz godina, međutim, odgovora još uvek nema. Dok ne dobiju svoje prostorije u kojima bi se okupljali, umetnici – članovi likovnog kluba, koriste prostorije Narodnog muzeja i zahvalni su direktoru pomenute ustanove što im je to omogućio.Na izložbi slika “Mileni u čast” svoje radove izložilo je 22 člana ULIS “Milena Pavlović Barili”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari