U organizaciji Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanovićô u izložbenom prostoru u glavnom holu Sportske dvorane „Ada“, nedavno je otvorena izložba slika poznatog pljevaljskog slikara Miodraga-Miša Todorića.


Miodrag – Mišo Todorić, rođen je 1943. godine u Pljevljima, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Likovne umjetnosti završio je 1966. na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Veže. Kroz decenije bavljenja slikarstvom Mišo Todorić je boravio na brojnim studijskim putovanjima, a dobitnik je više nagrada i priznanja. Izlagao je na desetinama samostalnih i grupnih izložbi počev od dvije samostalne izložbe kao gimnazijalac do izložbi u Varni i Perniku u Bugarskoj. Otvarajući izložbu, direktor Umjetničke galerije ôVitomir Srbljanbović“ Željko Čabarkapa je rekao da se slikarsko interesovanje Miodraga – Miša Todorića kreće u širokom dijapazonu počev od mrtve prirode, preko pejzaža i urbanih cjelina, do portreta i nadrealističkih kompozicija.

-Ipak, ono po čemu je Todorić osoben i prepoznatljiv je njegova preokupacija zavičajem koji sada postoji samo u sjećanjima, starim Pljevljima nestalim pod pritiskom urbanog i modernog. Ovi motivi na njegovim platnima su, bez sumnje proizašli iz autorove iskrene emocije zbog čega se upravo na ovom planu dokazuje kao marljivi slikar zavičaja“, rekao je Čabarkapa.

O slikarskom opusu Miodraga-Miša Todorića govorio je njegov prijatelj mr Isak Kalpačina, književni kritičar. ôSvojim životom i stvaralaštvom Todorić je neodoljivo vezan za Pljevlja, a njegov primjer je potvrda kako je za istinskog stvaraoca zavičaj izazovna i neiscrpna tema, te da je to i nikad dovršena slika. Ova izložba gdje predočava atmosferu rodnoga grada, kojim je u potpunosti opsjednut, pokazuje kako on nije težio reprodukovanju stvarnosti, već oblikovanju znakova za prodor u u unutrašnje i prošlo. Namjera je čini se da se kroz panorame i detalje naglasi koliko nečega tu zapravo ima“, rekao je, između ostalog, Kalpačina. Izložba traje do 20 aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari