U Zrenjaninu je otvorena izložba najveće makete na Balkanu pod nazivom „Svet oko nas“ Fondacije za decu Srbije. Na maketi je predstavljeno oko 5.000 eksponata i prikazano mnoštvo životnih situacija u gradu i na selu. Postavljene su i makete objekata koji se mogu videti u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, sa dosta pokretnih elemenata – vozovima, tramvajima, metroom, zabavnim parkom, vetrenjačama, vodenicama.

 Autor kolekcije i vodič kroz izložbu Borivoje Vujić iz Beograda objašnjava da se maketa uklapa u program tri školska predmeta, Sveta oko nas, Poznavanja prirode i društva i Tehničkog obrazovanja..

– Makete sam počeo da izrađujem u šestom razredu osnovne škole, prvi je bio košarkaški teren i on je sada našao mesto na velikoj maketi, površine 44 kvadratna metra. Svoju radost iz detinjstva i mladosti počeo sam da delim i moja kolekcija, zajedno sa maketom, putuje po različitim gradovima. Maketu sam izrađivao punih dvadeset godina i kompletirao je u jednu celinu koja prikazuje život i rad ljudi u gradu i na selu. Ona je i turistička atrakcija i sve na njoj je predstavljeno u razmeri 1 naprema 87, u odnosu na prirodu. Želja mi je da obradujem decu, ali i da ih podstaknem na kreativnost, da pokušaju nešto sami da naprave. Izložbom godišnje obiđem pet, šest gradova, jer je rasklapanje, transport i ponovno sklapanje makete izuzetno zahtevan posao – objašnjava Borivoje Vujić.

Tatjana Pavlović, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“, čiji su učenici prvi posetili izložbu, kaže da su deca oduševljena onim što su videla.

– Fascinirani smo detaljima kojima je autor posvećivao pažnju kada je pravio maketu. Posetu ovoj izložbi isplanirali smo i našim planom rada, tokom narednih dana želimo da dovedemo sve naše učenike da je vide, a danas će je posetiti učenici starijih razreda. Nadam se da će učenicima ovo predstavljati jedno prijatno iskustvo – navodi direktorka Pavlović.

Izložba je realizovana zahvaljujući angažmanu odeljenja Društvenih delatnosti grada Zrenjanina, a postavljena je u konfencijskoj sali na prvom spratu Kristalne dvorane. Ulaz je besplatan, svakoga dana od 8 do 20 časova. Predavanja se održavaju svakih sat vremena a izložba gostuje u Zrenjaninu do 23. oktobra. Kao prateći program izložbe izložene su i dve prateće kolekcije sa 656 Barbi lutaka i 2.000 malih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari