U okviru projekta Zelene planine, Služba za poljoprivredu opštine Pljevlja i Direkcija za evropske integracije organizovali su manifestaciju „Dani tradicionalnih proizvoda pljevaljskog kraja“, na kojoj su predstavljeni proizvodi iz oblasti poljoprivrede i domaće radinosti.


Pljevaljski mliječni proizvodi, med, suhomesnati proizvodi, ručno rađeni tkani predmeti, alati, suveniri, nakit, riba, cvijeće i ljekobilje, samo su neki od proizvoda koji su izazvali pažnju kod velikog broja posjetilaca. Na ukusno dekorisanim štandovima u glavnoj ulici svoje proizvode predstavila su 24 izlagača.

-Obzirom da se poljoprivredna proizvodnja najvećim dijelom obavlja na malim porodičnim gazdinstvima, mi na ovaj način želimo da promovišemo naše tradicionalne proizvode sa ruralnog područja, da afirmišemo raznovrsnost proizvoda, da proizvođače povežemo sa kupcima i ukažemo na značaj domaćih proizvoda, rekla je Nataša Vuković, načelnica Odjeljenja za stočarstvo i ruralni razvoj. „Pored ove manifestacije glavni cilj projekta je da se unaprijedi upravljanje planinskim područjima u Jugoistočnoj Evropi. U skladu sa tim formirane su tri radne grupe u kojima opština ima svoje predstavnike i već radimo na izradi smjernica za izradu planova za zaštitu ruralnog područja. Vodeći partner u projektu je provincija Manđerata“, istakla je Dijana Anđelić, načelnica Službe za evropske integracije i razvoj. Ukupna vrijednost projekta u okviru kojeg je realizovana ova manifestacija je 100.000 evra, od čega Evropska komisija učestvuje sa 85 odsto sredstava, a ostatak finansira opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari