Profesor pekarstva i prehrambene tehnologije u Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“ u Pirotu Radosav Pejčić i profesor istorije u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Davor Lazarević u okviru Pirotskog kulturnog leta u dvorištu Muzeja Ponišavlja organizovali su radionicu pod nazivom „Hleb naš nasušni“, koja je završena izložbom obrednih hlebova i predmeta koji su se upotrebljavali u izradi hleba pre sto godina.


Na izložbi je izložen i hleb „tain“ iz 1912. koji se više od 50 godina čuva u Muzeju, a koji je sa Solunskog fronta doneo u Pirot ratnik Aleksa Zdravković.

Radionicu koja je pored predavanja o istorijatu nastanka hleba podrazumevala i praktični deo njegove izrade pohađalo je dvadesetak polaznika od tri do 63 godine koji su uz pomoć pekara i profesora pravili lepinje i slavske kolače.

– Celom ovom manifestacijom smo hteli hlebu da vratimo ono mesto koje mu je nekada pripadalo – kaže Davor Lazarević.

Radosav Pejčić kaže da su ovom radionicom hteli da podsete ne samo na istorijat ove najvažnije životne namirnice, već da prvenstveno mlade zainteresuju za to kako on nastaje.

Na izložbi su posetioci mogli da vide obredne hlebove za Badnje veče, Uskrs, rođenje, krštenje i venčanje. Viši kustos etnolog Muzeja Saška Velkova je, otvarajući izložbu, rekla da je na njoj samo deo predmeta i alata koji su korišćeni pri izradi hleba.

– Tu su naćve u kojima se čuvalo brašno i mesio hleb, kopanja u kojoj se mesio hleb, daska za hleb, mesalj, platno od konoplje na koji se ređao hleb pre pečenja, ostrušna za struganje testa, razna sita za brašno. Nadam se da će ova izložba pomoći da prikupimo predmete za muzejsku zbirku i tako ih sačuva od zaborava – rekla je Velkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari