Ni dan posle neočekivanog poraza od Australije, javnost u Srbiji ne može da se složi u analizi uzroka rušenja „orlova“ na otvorenom putu ka osmini finala, a kamoli u (pr)oceni konačnog učinka najboljih srpskih fudbalera na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Jedni za sve krive lošu sreću i sudijsku nepravdu urugvajske četvorke, veličaju decenijama čekanu pobedu nad supersilom Nemačkom i podsećaju na činjenicu da se naša ekipa u velikom stilu – kao prvoplasirana u (verovalo se) prejakoj kvalifikacionoj grupi – otisnula na Mundijal.

Za druge su kamara neiskorašćenih šansi protiv velikih fajtera ali skromnih znalaca s „petog kontinenta“ i tri boda iz tri meča samo dokaz da ovdašnji timovi taktički i mentalno nisu dorasli velikim takmičenjima. Zajedničko im je samo razočarenje ranom eliminacijom sa SP, jer su svi verovali da Jovanović, Vidić, Krasić, Stanković i ostali mogu među 16 najboljih na planeti.

Istina je, kao i uvek, negde između. Nesankcionisanjem Kejhilovog igranja rukom u svom šesnaestercu Leriondo jeste Srbiji oduzeo najidealniju priliku za toliko potreban remi, ali o tom „detalju“ niko ne bi sada pričao da su Žigić, Krasić i Ivanović makar jednim pogotkom materijalizovali dominaciju u prvih sat igre. Ovako, gde su promašaji tu su nesigurnost i nervoza, a oni po nepisanom fudbalskom pravilu neminovno vode u greške, koje slabiji i do tada podređeni timovi pretvaraju u lake egzekucije. Nikakva korist od saznanja da su „orlovi“ osvajali prostor uigranom razmenom pasova i brzim kontrama, a „kenguri“ pretili samo dubinskim loptama i šutevima s (polu)distance, kada jedna od evropskih selekcija s nejvećim potencijalom na ovom Mundijalu nije umela da iskoristi tehničku superiornost. Oni kojima je to posao trebalo bi da se pozabave i padom takmičarskog morala u drugom poluvremenu „biti ili ne biti“ duela s Australijancima, bojažljivog otvaranja (ispostavilo se ključnog) meča s Ganom i rizičnim povlačenjem posle isključenja u našu korist u duelu s Nemcima. Surovi realisti dodaće da nam je Fortuna na putu do JAR često bila i previše naklonjena da bi na nju računali i na samom turniru, da „vezni red“ mora još da „raste“, a napadačka linija vapi za golmanskim „ubicama“ kakav je recimo Crnogorac Jovetić.

– Veoma je teško naći meru, ne preterati u samokritici, a ni u nekim pričama koje posle ovakvog ishoda verovatno ne piju vodu. Svi smo razočarani, pre svega rezultatski, jer nismo prošli grupu. Da smo ranije rešili stvari, odigrali bismo rasterećeno protiv Australije, bez imperativa da damo gol, a onda bismo išli na Amerikance, kasnije najverovatnije i na Urugvaj. Imali smo otvoren put ka onome što smo čekali decenijama. Ali, to je fudbal. U sredu smo odigrali naš najbolji meč na Mundijalu, stvorili dosta šansi, kontrolisali igru, delovali kompaktno, ali nismo stigli do cilja. Sada je kasno za analizu. Ovo prvenstvo nećemo pamtiti po dobrom, ali moramo spremni da dočekamo početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ako sada nekoga to interesuje – rezigniran je i objektivan krilni vezista Milan Jovanović, strelac jednog od dva gola naše selekcije na ovom SP.

I u pravu je. Srbija je pokazala mnogo toga dobrog, ali i lošeg u poslednjih petnaestak dana. Neke stvari treba ispraviti, a neke nadograditi, u miru i bez prepucavanja unutar kuće, jer već na jesen kreće trka za takmičenje u Ukrajini i Poljskoj. Kako plasmani na velika takmičenja ne bi više bili sporadični podvizi nego stalna praksa.

Antić (ne) odlazi

Opšti je utisak da je Antić najzaslužniji za renesansu srpskog reprezentativnog fudbala, zbog čega bi bilo prirodno i logično da nastavi sa selektorskim poslom, ali pitanje je da li će ostati uz „orlove“ do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, kada mu ističe novi, posle plasmana na SP „pojačani“ ugovor. Iskusni stručnjak ima još ambicija u klupskom fudbalu, podigao je sebi „cenu“ rezultatima u poslednje dve godine, mnogi se raspituju za njegove usluge, a javna je tajna i antagonizam u njegovim odnosima s prvim čovekom Saveza Tomislavom Karadžićem, za kojeg se šuška da „sprema“ predsednika Stručnog odbora FSS Ljubišu Tumbakovića za eventualnog Antićevog naslednika.

Danas povratak u Srbiju

Fudbalska ekspedicija Srbije danas se vraća u Srbiju – kao i u odlasku, redovnom avionskom linijom, sa višečasovnim zadržavanjima na usputnim aerodromima. Sa igračima, stručnim štabom i predstavnicima Saveza istom letelicom vratiće se i ministarka sporta i omladine u Vladi Srbije Snežana Marković – Samardžić, koja je sve vreme bila uz „orlove“.

Rusi špijunirali „orlove“, Mihajlović priča o neslozi

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, požurilo se s traženjem vanfudbalskih objašnjenja rezultata. Slučajno ili ne, tek jedan ruski portal je baš dan posle poraza od Australije objavio paparaco slike svojih novinara, snimljene navodno oko 23 sata u noći pred susret s Nemačkom, na kojima se Pantelić, Lazović, Milijaš, Stojković i Luković opuštaju uz pivo i cigare. Kao da to nije rasprostranjena pojava među sportistima?!. Italijanski mediji istovremeno su pustili navodnu izjavu Siniše Mihajlovića, u kojoj trener Fiorentine otkriva da su mu pojedini reprezentativci priznali postojanje „problema u svlačionici i nekih nesporazuma među igračima“, u čemu vidi „moguć razlog nervoze na terenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari