Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je za Danas da „poštujući pravila ustavotvorne monarhije, koja je izvan politike, nema omiljene političke opcije“, ali da očekuje da posle đurđevdanskih izbora „živi u Srbiji obećanoj u predizbornoj kampanji“.

„Od kada živim u Srbiji, ovo su treći demokratski parlamentarni izbori. Za proteklih 11 godina, od jula 2001, dosta toga je urađeno, ali je ostalo da se pokrenu ili da se završe do kraja još mnogobrojna pitanja. U periodu predizborne kampanje čuje se veliki broj dobrih i logičnih predloga, mnogobrojna obećanja. Osnovno pravilo ustavotvorne monarhije, bilo gde u svetu je, da je monarhija iznad i izvan politike. To je ujedno i moj osnovni princip od kada znam za sebe i od kada živim u Srbiji ništa se u tome nije promenilo – imam podjednaku ekvidistancu prema svim učesnicima u političkom životu moje zemlje.

Nemam omiljenih političkih opcija, ali jasno naglašavam da sam protiv ekstremizma svake vrste. Kad se sve to uzme u obzir, iz moje perspektive politički neutralnog patriote, moja očekivanja su ona koja su na dobrobit Srbije i naroda. U suštini, to je manje, više ono što svakodnevno imamo prilike da čujemo i vidimo kao sastavni deo kampanja političkih partija.

Upravo to su moja očekivanja – da se ispune data obećanja: da država obezbedi preduslove za ekonomski rast i napredak, da se konačno pojednostavi glomazna birokratija zbog koje gubimo milione stranih investicija, da se smanji korupcija, da se otvaraju nova radna mesta, da mladi ostanu u zemlji, da nastavimo sa započetim procesima evropskih integracija. Očekujem da živim u stabilnoj i prosperitetnoj Srbiji, a ko god da se lati ovog odgovornog posla, na moju punu podršku uvek može da računa – poručuje princ Aleksandar.

Dan Srbije u Hjustonu

Prinčevski par Karađorđević trenutno se nalazi u Hjustonu, gde ima susrete sa značajnim poslovnim ljudima, predstavnicima lokalnih vlasti, univerziteta i zdravstvenih ustanova radi uspostavljanja bližih odnosa između Srbije i ovog američkog grada. Za 5. maj, koji će biti proglašen danom Srbije u Hjustonu, Kraljevski dvor najavljuje humanitarno gala veče, na koje je pozvano više od 450 zvanica, a sav prihod namenjen je humanitarnoj organizaciji Lajflajn Njujork, koja radi pod pokroviteljstvom princeze Katarine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari