Iznajmljivati ili kupiti klizalište? 1

Evidentno je da mladi iz Požarevca žarko žele da uživaju na ledu tokom zimskih meseci, za šta su imali prilike prethodnih godina, ali dilemu: da li je svrsishodnije iznajmljivati ili kupiti klizalište razmatra Radio Boom 93.

Još uvek nije sigurno hoće li i kada klizališta biti i dolazeće zimske sezone. Ideja ima, želju za klizanjem su izrazila i deca, ali i dalje je nepoznato da li će biti javne nabavke ili ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Prvo bi potrajalo znatno duže, pa bi srazmerno i klizanja bilo manje.

U Kulturno-sportskom centru skloni su dugoročnoj ideji da Požarevac kupi klizalište. Postoji i ponuda da se polovno klizalište sa trogodišnjom garancijom na kompresor kupi za 50.000 evra. Kada bismo kupovali novo klizalište, problem bi možda bio nabavka kompresora. U Srbiji nema mnogo onih koji proizvode kompresore tako velikih kapaciteta, kaže direktor KSC Nenad Mitić. Osim toga, treba razmišljati i o ceni od 150-200.000 evra, što je pozamašna svota novca za novo klizalište. Iznajmljivanje je trenutno ostvariva varijanta.

Ove sezone se već neko vreme razmatraju dve opcije: iznajmiti klizalište putem javne nabavke ili po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji. Kada bi se sklapao ugovor, klizalište bi moglo da bude postavljeno do početka decembra. Uslov je da cena ne premašuje prošlosezonsku, a cenu bi platio KSC iz svojih prihoda. Početkom godine je za klizalište plaćeno milion dinara, a bilo je na Stadionu malih sportova tokom februara.

Javna nabavka bi potrajala duže, pa klizališta verovatno ne bi bilo pre januara. Mitić kaže da su temperature već sada odgovarajuće jer su tokom noći u minusu, pa kompresor ne bi mnogo morao da radi.

Prošle sezone je potrošena velika količina struje, jer je februar ove godine bio topao, a da bi klizalište radilo kako treba, temperature moraju da budu niže od 10 -12 stepeni Celzijusa. Kompresor u punom kapacitetu troši 85 kilovata struje za samo sat vremena.

Još uvek postoji i ideja da klizalište bude postavljeno u centru grada, umesto na Stadionu malih sportova. Jedan od izazova je što su kablovi za napajanje kompresora velikog obima, jer kompresor mora da se napaja direktno sa trafo stanice, a ne sa bandere.

Nema ni potpuno ravnog prostora, gde bi moglo da bude postavljeno 400 kvadrata prostora za klizanje. U centru su razmatrani prostori na kružnom toku gde su knjižara, zlatara i kafić i iza robne kuće, na parkingu. Sve to planirano je i kao deo novogodišnje dekoracije.

Odnošenje leda iz centra bi takođe bilo nešto teže. Mitić kaže da se u februaru nakon čišćenja posle termina, odnosilo i po dva kubika leda kada je klizalište puno.

Da podsetimo, predškolci i učenici nižih razreda osnovnih škola iz Požarevca su pre mesec i po dana od gradonačelnika, između ostalog tražili klizalište, malu ski-stazu na Čačalici ili stazu za sankanje. Prošle sezone najposećeniji je bio termin od 20 časova. Klizanje je koštalo 100 dinara i iznajmljivanje klizaljki još toliko za sat i po provedenih na ledu. Oni koji imaju svoje klizaljke, plaćali su samo ulaznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari