Iznenada otkazana promocija knjige Žarka Trebješanina u Aleksandrovcu 1Izvor: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Promocija knjige psihologa Žarka Trebješanina koja je trebalo da se održi u Aleksandrovcu, juče je iznenada otkazana pred sam događaj, bez obrazloženja. Kako je Trebješanin prokomentarisao za Danas, razlog bi, iako prećutan, mogao da bude samo politički pritisak.

Trebješaninova nova kniga “Snovi, psihološko tumačenje”, trebalo je da bude predstavljena u sredu u 19 časova, u sali Muzeja vina i vinogradarstva u Aleksandrovcu, ali je direktor te institucije bez navođenja razloga, pred samu promociju javio da je događaj otkazan.

– Bilo je sve dogovoreno, odštampan je plakat, bili smo kod direktora Muzeja vina i vinogradarstva, tamo ima lepa sala i dogovorili smo čak da i on uzmer učešće kao domaćin. Međutim, on je veče ranije otišao na kućnu adresu prijatelja koji je to organizovao i rekao mu da je promocija otkazana, bez obrazloženja za to. Ja sam to saznao u sredu ujutru, na dan promocije. Na moj poziv i pitanjer zašto je do toga došlo, direktor je najpre ćutao, zatim rekao da „ne može da kaže“, pa onda da ne može preko telefona. Ništa eksplicitno nije rekao, ali mu je neko očigledno dojavio da nije poželjno da se promocija održi. Ne verujem da je to neka „naredba sa vrha“, ali je za njih „vrh“ i predsednik opštine, objašnjava Trebješanin.

On dodaje da „ne može da veruje“ da bi neko na taj način „pucao sebi u nogu“.

– Rekao sam da su mi oni možda naneli štetu, ali zaista mislim da su sebi naneli veću. A posebno ljudima, svojim građanima, koji su hteli da dođu i čuju šta će se pričati na promociji, upoznao sam tamo mnogo divnih ljuidi, koji su i učestvovali u organizaciji, a to im je retka prilika da u malom mestu imaju takve događaje. Šta to znači, ne sme da se piše ni knjiga o snovima, treba da se bude Aca Lukas da bi mogli da imate slobodan prolaz. Takvo ponašanje će im se obiti o glavu, navodi Trebješanin za naš list i dodaje da mu se takva stvar do sada nije desilo.

Povodom otkazivanja promocije juče se oglasila i Demokratska stranka, čija je portparolka Alisa Kockar istakla da je taj događaj  „apsolutno neprihvatljiv“ i da zaslužuje najoštriju reakciju javnosti.

– Režim Aleksandra Vučića već godinama koristi različite mehanizme političkog pritiska kako bi obeshrabrio medijski istaknute pojedince da javno govore o tome kako život u Srbiji zaista izgleda i kakva je vlast, pod pretnjom da će im rad biti ili značajno otežan ili potpuno onemogućen, navela je Kockar u pisanoj izjavi.

DS podseća da je psiholog Žarko Trebješanin izuzetno aktivan u medijskom životu Srbije i da je „u više navrata govorio o tome kako u našem društvu ne postoje institucije ili da su one tu samo na papiru, da mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se ostvare kao ljudi, roditelji i stručnjaci, ali i da u Srbiji ima bar dva miliona nezadovoljnih građana koje vlast pokušava da pretvori u podanike“.

“Ne smemo da dopustimo da se najhrabriji među nama osećaju nezaštićenio, kao i da događaji poput ovog prođu naopaženo. Nećemo ih prepustiti na milost i nemilost režimu Aleksandra Vučića”, zajključila je Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari