"Iznenadio ih Bajram kao putare sneg u decembru": Roditelji i nastavnici nezadovoljni što se odluka o pomeranju male mature donosi u minut do 12 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

„Iznenadio ih Bajram kao putare sneg u decembru“, „Mogli su da sačekaju ponedeljak pa da decu vrate kućama u 8 i 45“, „Ne znam zašto nisu čekali nedelju uveče da to objave“, neki su od komentara na društvenim mrežama na vest da se mala matura pomera zbog Vladine odluke da drugi dan Kurbanskog bajrama bude neradni za pripadnike islamske zajednice u Srbiji.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić prethodno je uputio molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „da svojim autoritetom utiče na Vladu Srbije da odredi ponedeljak, 17. jun, za neradni dan za zaposlene u državnim institucijama, učenike u školama i studente na fakultetima, po uzoru na ovogodišnji pravoslavni Božić, kada je Vlada omogućila da drugi dan praznika, ponedeljak 8. januar bude neradan“.

Isti zahtev je uputila i Stranka budućnosti i razvoja, koja je, s obzirom da Kurban bajram traje četiri dana i da je prvi dan u nedelju 16. juna, tražila od Vlade da donese zaključak kojim se 17. jun za pripadnike islamske veroispovesti u Srbiji određuje kao neradan dan.

Da pripadnici bilo koje crkve i verske zajednice treba da imaju ista prava kao i vernici SP nije sporno, ali je u ovom slučaju problematično što se odluka donosi u minut do 12.

Naime, datum održavanja završnog ispita utvrđen je pre godinu dana, kada je u Službenom glasniku objavljen Kalendar obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2023/24. godinu.

U tom dokumentu piše i da pripadnici islamske zajednice imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade, između ostalog, 16. juna, na prvi dan Krbanskog bajrama.

Ad hok predlog predsednika Srbije da drugi dan Božića bude neradni Vlada je prihvatila 4. januara i od tada je bilo vremena da predstavnici islamske zajednice upute svoj zahtev, a nadležni da ga usvoje u regularnoj proceduri izmenom Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Umesto toga, Vlada je tek u četvrtak, 13. juna donela zaključak kojim se poslodavcima preporučuje da zaposlenima – pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji, koji praznuju Kurban-bajram, omoguće da ne rade 17. juna, drugog dana ovog verskog praznika, a polazeći od činjenice da se prvi dan praznika u ovoj godini obeležava u nedelju.

Zbog toga je usledila i odluka Ministarstva prosvete da prvobitno utvrđene datume polaganja male mature (17,18. i 19. jun) pomeri, pa će osmaci završni ispit raditi 18, 19. i 20 juna.

U skladu sa ovom odlukom sve ispitne aktivnosti se pomeraju za jedan dan.

Nadležni uveravaju da to ne remeti planove za realizaciju završnog ispita, ali su roditelji osmaka, ali i nastavnici nezadovoljni ovakvim potezom države.

– Kada nam je razredni na viber grupu poslao dopis Ministarstva prosvete uz komentar da je sramota što se takva odluka donosi par dana pred završni ispit i što se školski kalendar menja pred kraj školske godine, samo se jedan roditelj oglasio porukom da pokušava da zadrži bes i da se zbog toga suzdržava bilo kakvog komentara. Imam utisak da je većina roditelja takođe osećala bes, ogorčenost i bespomoćnost. Verovatno su zbog toga izostali komentari na viber grupi – kaže za Danas majka učenika osmog razreda iz jedne beogradske škole.

Ona napominje da niko ne dovodi u pitanje praznik i njegovo praznovanje, već donošenje odluke u pogrešnom trenutku.

– Možda će nekoj deci odgovarati da imaju još jedan dan da se pripreme za ispite, ali sigurno ima onih kojima će ovo biti dodatni stres. Svakako nečuveno, ali s obzirom da se kod nas i u drugim oblastima stihijski i bez osnova donose odluke, bolje i ne možemo da očekujemo – kaže sagovornica Danasa.

Još jedna naša čitateljka, majka male maturantkinje, ističe da razume odluku o pomeranju ispita, ali se pita zašto to nije učinjeno ranije, već nekoliko dana pred početak polaganja.

– Deca ništa ne dobijaju, već im se produžava iščekivanje. Pretpostavljam da su ranije znali da će jedan deo stanovništva slaviti verski praznik baš na dan polaganja ispita – komentariše ona.

S druge strane, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je učenicima da je pred njima još jedan dan, koji ukoliko je potrebno, mogu da iskoriste i za eventualnu dodatnu pripremu za završni ispit.

Ministarstvo prosvete je svoju odluku o pomeranju završnog ispita obrazložilo time da malu maturu polažu svi učenici osmog razreda na teritoriji Srbije pod istim uslovima, te je radi obezbeđivanja jednakih uslova za sve đake, odlučeno da se ispiti održe od 18. do 20. juna.

„Pozdrav svim roditeljima koji su uplatili letovanje od 20.6.“, duhovito je prokomentarisala jedna nastavnica na društvenim mrežama.

Podsetimo da su prema odredbama Zakona o državnim i drugim verskim praznicima za pripadnike islamske zajednice neradni prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari