Fudbaleri Srbije prespavali su u Klagenfurtu gde u subotu igraju prvu kontrolnu utakmicu na pripremama protiv Novog Zelanda. U timu „orlova“ neće biti Branislava Ivanovića, kome je selektor Antić dozvolio da privremeno napusti Austriju. Najbolji desni bek Premijer lige istog dana obaviće dužnost kuma na svadbi najboljeg druga u Sremskoj Mitrovici. Familijarna atmosfera i ovoga puta je išla u prilog stamenom defanzivcu, jer je strateg „orlova“ uvek u službi svojih igrača i trudi se da neizbežna odricanja koja nameće surovi profesionalizam svede na podnošljivu meru.

Po svemu sudeći, van stroja za utakmicu u Klagenfurtu biće Miloš Krasić i Milan Jovanović. Iako njihove povrede nisu ozbiljnije prirode, teško je pretpostaviti da će ih Antić izložiti riziku u meču koji nema takmičarski značaj.

Probleme sa povredama ima i selektor Novog Zelanda Riki Herbert. Na utakmici protiv Australije povredio se standardni fudbaler sredine terena Tim Braun, koji je već operisan u Ouklendu i za njega je SP završena priča. Pod znakom pitanja je i nastup još sedmorice igrača, pa će i Novi Zeland morati da se predstavi publici u šarenom sastavu.

Dan pre utakmice prodato je ukupno 12.000 karata, ali treba imati u vidu da Srbi najčešće čekaju poslednji čas, pa se u Klagenfurtu tek u subotu očekuje navala na blagajne stadiona. Po rečima naših ljudi koji žive u Austriji i okolnim zemljama, daleko veće interesovanje među srpskim navijačima vlada za utakmicu protiv Poljske u Kufštajnu. Posao oko organizacije utakmice pripao je Agenciji Sport fajv, koja je prava za prenos prodala TV Arena.

Predstavnik Agencije Saša Parč obavljao je ulogu prevodioca na konferenciji za štampu na kojoj su bili Radomir Antić, Dejan Stanković i Nikola Žigić.

– Za utakmicu protiv Novog Zelanda vlada veliko interesovanje, ali ne mogu da tvrdim da će biti svih 30.000 navijača. Srbi će sasvim sigurno biti u većini, ali očekujemo i puno „neutralaca“. Očekuje nas veoma interesantan program, jer će se u „predigri“ sastati još dva učesnika Mundijala, reprezentacije Slovačke i Kameruna. Mnogi su rezervisali karte za obe utakmice – rekao je Parč, čija agencija je vlasnik ekskluzivnih prava za sve pripremne utakmice na teritoriji Austrije.

Očekuje se da će naša ekspedicija ranije stići na stadion u Klagenfurtu, kako bi Radomir Antić sa svojim pomoćnicima „snimio“ igru Kameruna, našeg rivala u generalnoj probi 5. juna u Beogradu.

Laković očitao bukvicu „orlićima“

U hotel „Klarerhof“, bazu naše reprezentacije u Leogangu, stigao je i prvi operativac srpske kuće fudbala Zoran Laković (na fotografiji). On je zajedno sa predsednikom Saveza Tomislavom Karadžićem bio na važnom sastanku u Nionu, a na dnevnom redu bilo je nekoliko tema. Generalni sekretar FSS u četvrtak je najpre ispratio ceo trening A tima, a potom seo u automobil i uputio se ka Švacu.

U ovom simpatičnom austrijskom gradiću, koji se poput Leoganga nalazi u podnožju prelepog planinskog venca, omladinska reprezentacija Srbije odigrala je drugu utakmicu na odlučujućem kvalifikacionom turniru za EP. Porazom od domaćina 2:0, izabranici selektora Sivića znatno su umanjili šanse da u julu zaigraju u Francuskoj na završnom turniru prvenstva Starog kontinenta.

Zbog duga prema istini, treba reći da je neuspehu Ljajića i drugova doprinela i sramna odluka sudije iz Škotske da „na pravdi Boga“ isključi Sašu Markovića u 40. minutu.

Ipak, ponašanje mladih fudbalera Srbije mora da zabrine sve koji rade u fudbalskoj organizaciji. Čak ni loše suđenje ili provokacije od strane selektora Austrije, ne smeju da budu opravdanje za nedisciplinu naših momaka. Igranje u mlađim uzrastima služi za sticanje kulture ponašanja i osnovnih moralnih načela koja kasnije imaju presudnu ulogu u formiranju fudbalskih asova.

Kada je reč o ekipi Tomislava Sivića, radi se o izlaznoj generaciji igrača, od kojih će većina uskoro biti uzdanice ne samo mlade, već i A reprezentacije. Sa ovakvim pristupom obavezama na terenu i ponašanjem van njega, neće lako stići ni do Ratomira Dujkovića, a naročito do Radomira Antića.

Upravo je to bio razlog da Zoran Laković promeni svoj plan i umesto nazad u Leogang, najpre ode do hotela gde su odseli omladinski reprezentativci. U prisustvu selektora Sivića, njegovih pomoćnika Govedarice i Milanovića i vođe delegacije Dušana Savića, mladi čelnik Saveza je očitao lekciju Danijelu Aleksiću, Ademu Ljajiću, Milanu Milanoviću, Marku Šćepoviću, Saši Markoviću i ostalim igračima koji pod hitno moraju da se spuste na zemlju ukoliko žele da valorizuju neosporni potencijal. U poslednjem kolu ništa više ne zavisi od nas. Srbija mora da pobedi Švajcarsku i da se nada da domaćin Austrija neće trijumfovati u meču protiv Danske.

Da nevolja bude veća, Sivić neće moći da računa na fudbalera OFK Beograda Markovića zbog suspenzije, a zbog povreda pod velikim znakom pitanja su ultra bitni fudbaleri poput Aleksandra Ignjovskog i Predraga Stevanovića.

Kako saznajemo, direktor mlađih kategorija FSS Dušan Savić planira da uputi zvaničan prigovor na arbitražu sudije iz Škotske, koji je slučajno ili ne, prevideo čist penal nad Ljajićem i u prvoj utakmici protiv Švajcarske, a u Švacu je, pored Markovića, isključio i sekretara stručnog štaba Srbije Igora Gačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari