Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe prisustvovao je dvodnevnom samitu Afričke unije (AU), koji je počeo juče u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, na kojem je tražio podršku nakon što je šesti put stupio na državno kormilo posle izborne trke koja se našla na udaru međunarodnih kritika.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe prisustvovao je dvodnevnom samitu Afričke unije (AU), koji je počeo juče u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, na kojem je tražio podršku nakon što je šesti put stupio na državno kormilo posle izborne trke koja se našla na udaru međunarodnih kritika. Samit je otvorio aktuelni predsedavajući AU Džakaja Kikvete, predsednik Tanzanije, a domaćin sastanka je egipatski predsednik Hosni Mubarak. Na samitu AU lideri 53 zemlje započeli su pregovore iza zatvorenih vrata, a jedna od njihovih glavnih tema jeste kriza u Zimbabveu.

Tadić traži podršku Afričke unije

Šarm el Šeik – Predsednik Srbije Boris Tadić, koji prisustvuje samitu AU u Šarm el Šeiku, najavio je juče da će Srbija zatražiti od Međunarodnog suda pravde (ICJ) mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova i za to zatražio podršku Afričke unije. „Srbija namerava da podnese rezoluciju pre zasedanja Generalne skupštine UN u septembru kojom će zatražiti od Međunarodnog suda pravde mišljenje o zakonitosti jednostrane odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova“, rekao je Tadić. On je pozvao lidere afričkih zemalja da podrže tu rezoluciju. „Svesni smo da ste savetovani da priznate Kosovo, a u ime Republike Srbije želim da duboko zahvalim velikoj većini vas za principijelni stav da to ne učinite“, dodao je predsednik Srbije.

Kikvete je u svom govoru uputio čestitke narodu Zimbabvea i posrednicima iz AU, ali ne i samom Mugabeu. On je nazvao izbore u Zimbabveu „istorijskim“, ali je, takođe, rekao da u vezi sa njima ima mnogo nerešenih pitanja. Vođe afričkih zemalja na samitu nisu oštro kritikovale predsednika Zimbabvea, nadajući se da će na miran način naći rešenje za krizu u ovoj zemlji. Opozicioni lider Morgan Cvangiraji povukao se iz izborne trke, a Mugabeovu inauguraciju je ocenio kao „gest samoobmane“. On je dodao da se iza pompe kojom je obeležen početak šestog predsedničkog mandata Mugabea krije zapravo potez očajnog lidera koji je sam sebe saterao u bezizlaznu situaciju.
On je takođe rekao da je „opozicija bliža rešenju situacije u zemlji nego ikad ranije“, jer, kako je istakao, „Mugabe iz pozicije u kojoj se našao ne može ništa da uradi. Ne može da reši ekonomske probleme zemlje, kao ni hiperinflaciju od osam miliona odsto“. Cvangiraji je ocenio da „jedini mogući izbor koji novi predsednik ima jeste da pregovara sa opozicijom“.
Južna Afrika je pozvala režim i opoziciju u Zimbabveu na pregovore o formiranju prelazne vlade. Vladajuća partija ZANU-PF i opozicioni Pokret za demokratske promene „treba zajedno da rade“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Južne Afrike.
U nacrtu rezolucije koji su sačinili šefovi diplomatije zemalja AU tokom dvodnevnih pregovora održanih uoči samita nisu upućene kritike ni na račun Mugabea ni na račun izborne trke. U dokumentu je osuđeno nasilje uopšte i upućen poziv na dijalog. Međutim, zamenik generalnog sekretara UN Aša Roze Migiro izrekla je oštrije reči na račun Zimbabvea i tamošnju situaciju nazvala „veoma ozbiljnom krizom“. „Situacija u Zimbabveu predstavlja veliku opasnost za region južne Afrike, ne samo zbog toga što ostavlja ozbiljne humanitarne posledice, već zato što predstavlja opasni politički presedan“, izjavila je ona na samitu AU.
Evropski komesar za razvoj Luj Mišel osudio je „uzurpiranu pobedu“ Mugabea na predsedničkim izborima u Zimbabveu i pozvao AU da „nađe političko rešenje krize“. Ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kušner izjavio je da je njegova zemlja „proglasila vladu u Harareu nelegitimnom“, dok je reizbor Mugabea nazvao „farsom i kriminalnom izbornom komedijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari