Odbornici kojih je za razliku od prethodna dva zasedanja bilo dovoljno, pa sednica nije odložena zbog nedostatka kvoruma, trebalo je da na zasedanju SO Bor razmatraju 57 tačaka dnevnog reda, međutim, predlagač je nakon rasprave povukao gotovo polovinu predloga među kojima su bili i povećanje cene grejanja i vode.

U raspravi koja se tom prilikom vodila, odbornik SNS Blagoje Spaskovski predložio je da se odluku o poskupljenju grejanja i vode odloži na neko vreme, s obzirom na to da građani već imaju mnogo troškova, a Toplana se neće oporavati na ovaj način:

-Neophodna je štednja na svim nivoima, počevši od zarade direktora do reprezentacije, ali i projekat za uštedu koji bi modao da uradi beogradski Mašinski fakultet, kako bismo videli koji su najslabiji delovi vrelovodnog sistema i kako možemo da smanjimo troškove. – rekao je odbornik SNS Spaskovski.

Prema odluci o rebalansu budžeta, predviđeno je njegovo povećanje za 211 miliona dinara, a gotovo polovina ovih sredstava – 100 miliona dinara, trebalo bi da bude subvencija JKP „Toplana“ Bor. Iako se po ovoj tački dnevnog reda vodila najveća rasprava, tokom koje su se čule primedbe da nije dobro da četvrtina budžeta ide u subvencije opštinskim javnim preduzećima bez kojih ona ne bi mogla da funkcionišu, većina odbornika bila je za predloženi rebalans opštinskog budžeta, koji sada iznosi 2,2 milijarde dinara. Na ovoj sednici usvojena je odluka o besplatnom prevozu građana, prema kojoj uz dosadašnje kategorije pravo na besplatan gradski i prigradski prevoz imaju i korisnici narodne kuhinje. Budući da je dosadašnji zamenik predsednika SO Bor Ratko Apostolović podneo ostavku, na njegovo mesto izabran je Ivica Nikolić, član Nove Srbije. I Borski ZOO vrt je dobio novog direktora, s obzirom na to da su odbornici razrešili dužnosti dosadašnjeg direktora Klimeta Bitkoskog, a za vršioca dužnosti imenovali Borislova Milovanovića.

Inače, u Skupštini opštine Bor, kako je to na početku zasedanja lokalnog parlamenta konstatovao predsednik SO Bor Dobrica Đurić, zvanično su formirane sve odborničke grupe. Najbrojnija je grupa „Promene za Bor“, koju čine Srpska napredna stranka i Nova Srbija sa 15 odbornika, pet odbornika ima koalicija SPS i Jedinstvena Srbija, novoformiranu odborničku grupu čine četiri odbornika SDPS i URS, a tri odbornika grupe „Zajedno za Srbiju – Dušan Petrović“ su takođe deo vladajuće koalicije. Opoziciju u borskoj Skupštini čine tri odbornika DSS-a i VDSS-a, po dva iz DS-a i LDP-a i Zlata Marković, nestranački odbornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari