Izrada projekta za građevinsku dozvolu za kotlarnicu koja će primarno koristiti gas 1Foto: Igor Đorđević

Nadlažni su najavili da će za mesec dana biti završena projektna dokumentacija za kotlarnicu Međaj, koja će zameniti Blok Zlatibor, jedinu kotlarnicu u Užicu koja koristi mazut.

Nova kotlarnica zameniće Blok Zlatibor, jedinu preostalu na mazut, koja ima konzum od 130.000 kvadratnih metara i 2.200 korisnika. Kao primarni energent koristiće gas, a kao alternativu – mazut ili lako loživo ulje.

-Cilj je koristiti ekološki isplative energente, kojima se dobijaju sagorevanja dosta bolja od zakonom propisanih. Radi se idejni projekat, studija isplativosti, studija uticaja na životnu sredinu i konkursno rešenje infarstrukturnog mosta koji će se praviti paralelno sa mostom Kralja Aleksandra i koji će činiti jednu arhitektonsku urbanističku celinu, rekao je direktor Gradske toplane, Branko Filipović.

Idejni projekat je uradila firma PEM iz Beograda, koja sada izrađuje projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu za kotlarnicu i za Infrastrukturni most, a Filipović kaže da očekuje da taj posao bude završen do leta.

Izrada projekta za građevinsku dozvolu za kotlarnicu koja će primarno koristiti gas 2
Branko Filipović, Foto: Igor Đorđević

-Grad radi na obezbeđivanju finansijskih sredstava. Do sada je u izradu projektne dokumentacije uloženo oko 12 miliona dinara, dok je izgradnja kotlarnice procenjena na oko 600 miliona dinara, rekao je direktor JKP Gradska toplana.

Izrada projekta za građevinsku dozvolu za kotlarnicu koja će primarno koristiti gas 3
Dušan Velović, Foto: Igor Đorđević

Direktor firme PEM, Dušan Velović ističe da već nedelju dana rade na izradi projekta i da već postoje neka tehnička rešenja,koja će, kako je rekao, biti razrađena sa stručnjacima iz Gradske toplane.

-To rešenje će drastično doprineti čistijem vazduhu, a ekonomske uštede su ogromne. Novi sistem je mnogo bolji, duže će da traje i lakši je za održavanje, rekao je Velović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari