Američki predsednik Barak Obama pokušao je u ponedeljak u Beloj kući da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da se da šansa diplomatiji i ekonomskim sankcijama pre pokretanja vojne akcije protiv Irana.

Međutim, sastanak je završen bez konkretnog saznanja da li je Obama uspeo da privoli Izraelce da se obuzdaju od jednostrane vojne akcije. Kako piše Vašington post, sastanak je bio „prijateljski i iskren“, ali nije rešio ključne razlike između dvojice lidera povodom toga kako rešiti iranski problem.

S druge strane, dvočasovne razgovore u Ovalnoj kancelariji izraelska strana ocenila je „pozitivnim“ i dodala da su se dve strane saglasile da je potrebno nastaviti ekonomski i politički pritisak na Iran. Netanjahu je ponovio da Izrael još nije doneo odluku o napadu na Iran i rekao da sumnju da će međunarodni pritisci odvratiti Teheran od razvoja nuklearnog oružja.

Retorika saglasja trajala je kratko, budući da je samo nekoliko sati nakon susreta Netanjahu upozorio da je vreme za diplomatiju isteklo. U govoru pred uticajnom proizraelskom lobističkom grupom, navode američki mediji, istakao je: „Čekali smo da diplomatija deluje, čekali smo da sankcije deluju, niko od nas ne može sebi priuštiti toliko čekanje“. Netanjahu je istakao da će njegova vlada zagovarati mirno rešenje ukoliko se Iran ubedi da odustane od svojih nuklearnih ambicija. Ali to se neće dogoditi, kategoričan je bio Netanjahu i dodao da je Izrael spreman da deluje jednostrano ne bi li sprečio Iran da se domogne bombe. Iako zagovornik diplomatije, Obama je uveravao Netanjahua da Izrael ima pravo da deluje u skladu sa svojim nacionalnim bezbednosnim interesima.

Nakon sastanka osnovni problem ostao je nerešiv, navodi Bi-Bi-Si: dok iranska nuklearna postrojenja rade, izraelsko strpljenje ističe mnogo pre nego američko. Centralno pitanje bez odgovora je da li je Izrael spreman da se suzdrži od napada verujući da će Amerikanci delovati u nekom trenutku u budućnosti. Filip Krauli, bivši pomoćnik američke državne sekretarke Hilari Klinton, smatra da ukoliko se Obama bude držao trenutne pozicije Netanjahu bi mogao odlučiti da udari na Iran mnogo pre nego što se očekuje.

Obama i Netanjahu su se obavezali da će u svojim zemljama što manje podgrevati tenzije pričama o ratu. Obama je istakao da razgovori o ratu podižu cene nafte i smanjuju efekte delovanja sankcija.

EŠTON: Prihvaćen predlog Teherana

Brisel – Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka prihvataju predlog Irana da se nastave pregovori o njegovom nuklearnom programu, saopštila je juče visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Ona je, u ime tih zemalja koje od Irana traže da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, pozdravila poziv na nastavak pregovora koji je ovog meseca uputio iranski pregovarač o ovom pitanju Saed Džalili i izrazila optimizam u pogledu njihovog ishoda. Vreme i mesto razgovora još nisu određeni. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari