Izrael i Ukrajina poriču da je Benet preporučio Kijevu da prihvati uslove Rusije 1Foto: Beta-AP/Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

Visoki ukrajinski savetnik i izraelski zvaničnik odbacili su danas medijske izveštaje da je Izrael pokušao da nagovori Ukrajinu da se povinuje zahtevima Rusije.

Izrael učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se okonča rat u Ukrajini i izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) se sastao u Moskvi prošle subote sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarao telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

U izveštaju izraelskog novinskog sajta Vala (Walla), Džeruzalem posta i američkog Aksios (Axios), je navedena izjava neimenovanog ukrajinskog zvaničnika da je Benet pozvao Ukrajinu da se povinuje Rusiji.

Izrael „samo kao još jedna uslovno posrednička zemlja, nije ponudila Ukrajini da pristane ni na kakve zahteve Ruske Federacije“, napisao je ukrajinski savetnik Mikhailo Podoljak na Tviteru i dodao da je to nemoguće iz vojnih i političkih razloga, te da je „Izrael apelovao na Rusiju da adekvatnije proceni dogadjaje“.

Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je zahtevao da ostane anoniman, označio je izveštaj „očigledno lažnim“, preneo je Rojters.

„Ni u jednom trenutku premijer Benet nije savetovao predsednika Zelenskog da prihvati dogovor“, naveo je ukrajinski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari