Veliki broj izraelskih trupa i tenkova grupisani su juče dužgranice sa Pojasom Gazom, dok je vlada mobilisala dodatnih 6.500 rezervista povodom moguće kopnene ofanzive. Broj stradalih u trodnevnom izraelskom bombardovanju Gaze povećan je na 310. Konačna odluka o broju rezervista u rukama je ministra odbrane Ehuda Baraka, dok vojni stručnjaci spekulišu da je Izraelu neophodno najmanje 10.000 vojnika za kopnenu ofanzivu velikih razmera.

 Izraelski ministar odbrane kaže da je zemlja uvučena u rat do samog kraja protiv Hamasa u Gazi. On je na specijalnoj sednici parlamenta rekao da se operacije nastavljaju i da će čak biti intenzivirane.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da su neke oblasti u Gazi proglašene „zatvorenom vojnom zonom“, što su neki analitičari ocenili kao potencijalnu kapislu za kopnenu ofanzivu. Vojska je saopštila da deklaracija znači da bi civilima, uključujući i novinare, mogao biti ograničen pristup tim oblastima.

U međuvremenu, Izrael je pojačao vazdušnu ofanzivu u Pojasu Gaze, a meta jednog od napada bila je i kuća koja se nalazi odmah do doma palestinskog premijera Ismaila Hanije, koji se nalazi u bekstvu zajedno sa ostalim liderima Hamasa. Rano juče izraelski avioni bombardovali su Islamski univerzitet i kompleks vlade u Pojasu Gaze, centru moći islamističkog pokreta Hamas. Svedoci su saopštili da su videli vatru i gusti dim iz zgrade univerziteta, i da je nakon ponoći bilo šest odvojenih vazdušnih napada u toj zoni. Televizija Al Aksa koja je u vlasništvu islamističkog pokreta takođe je bila meta napada, kao i džamija za koju izraelska vojska kaže da je baza terorista. Juče u zoru bombardovana je i zgrada palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

S druge strane, raketnim napadima iz Gaze Hamas je prodro dublje u izraelsku teritoriju, pogađajući mete blizu izraelskog lučkog grada Ashdoda. Prema saopštenju vojske u napadu je ubijen jedan čovek dok je ranjeno sedam osoba. Šomo Brom, bivši visoki vojni izraelski zvaničnik, izjavio je da su ovo najsmrtonosniji napadi u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu.

Vazdušni napadi za koje Izrael kaže da su odmazda za raketiranja iz Gaze na njihovu teritoriju, a ne ponovna okupacija palestinskih teritorija, izazvalo je oštre reakcije širom arapskog sveta, podstičući strahove od veće nestabilnosti u regionu. Najoštrije osude stigle su direktno iz Kaira, koji Hamas i obližnje vlade posmatraju kao saveznika izraelskih vojnih akcija budući da je Egipat zatvorio svoju granicu sa Gazom i prisilio mnoge Palestince da se vraćaju nazad.

Premijer Turske, jedne od nekoliko muslimanskih zemalja koje održavaju odnose sa Izraelom, nazvao je vazdušne napade „zločinom protiv čovečnosti“, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi osudio „provokaciju koja je dovela do ovakvog razvoja situacije kao i disproporcionalnu upotrebu sile“. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband upozorio je da bi nasilje u Gazi moglo dodatno da ojača esktremizam. Miliband je ponovo pozvao na hitnu obustavu vatre. Žestoki okršaji između Izraelaca i Palestinaca provocirali su proteste širom Zapadne obale, u arapskoj zajednici u Izraelu, kao i u nekoliko gradova na Bliskom istoku i u Parizu.

 

Hamas spreman na prekid vatre

Dakar – Lider Hamasa Halid Mešal rekao je juče da je spreman da sa Izraelom potpiše sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, u koji će biti uključeno okončanje izraelskih napada i prekid blokade ove teritorije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Senegala. U saopštenju se navodi da je predlog o primirju iznesen tokom telefonskog razgovora između Mešala i senegalskog predsednika Abdulaje Vejda, trenutnog predsedavajućeg Organizacije islamske konferencije (OIK).

 

Nemačka osudila islamistički pokret

Berlin – Nemačka je juče osudila Hamas za eskalaciju nasilja na Bliskom istoku i pozvala Izrael da izbegava civilne žrtve. Kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom povodom krize sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Portparol nemačke kancelarke Tomas Steg izjavio je da su se Merkelova i Olmert „saglasili da odgovornost za situaciju u Gazi pripada Hamasu, koji je prekršio prekid vatre“. Steg je dodao da je Merkelova naglasila da Izrael mora učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se izbegle ljudske žrtve, i insistirao da Hamas mora pod hitno obustaviti raketne napade na Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari