Antizapadni simbolika sveprisutna je u iranskoj prestonici, gde se u narednih nekoliko dana održava samit zemalja Pokreta nesvrstanih. Islamska Republika dobila je priliku da ispriča svoju verziju priče o dugogodišnjem sporu sa zapadnim silama, koje insistiraju da Teheran proizvodi nuklearno oružje. Za Teheran je samit Pokreta nesvrstanih dokaz neuspešnosti međunarodnih sankcija, a zvaničnici ga isturaju kao protivargument Americi koja tvrdi da je Iran izolovana država i sponzor terorizma, javljaju dopisnici.


Da je iranska nacija ponosna što ima priliku da organizuje jedan ovakav masovan skup, pokazuje i izjava iranskog ambasadora pri UN Mohamada Kazae, koji je ukazao da se dve trećine predstavnika svetskih nacija „preselilo“ u Teheran, te da je to jasan pokazatelj da će konferencija biti uspešna za Iran. Ili, kazano rečima ministra odbrane Irana Ahmada Vahidija, samit pokazuje naprednu moć Irana uprkos propagandi Zapada, koji pokušava da ga izoluje.

Na početku zasedanja simbolično je pušten balon sa porukom koja pozdravlja Iran kao „kolevku mira i pravde“ koji je kružio blizu mesta nekadašnje Ambasade SAD, gde su pre 33 godine iranski militanti držali 52 ljudi kao taoce 444 dana. Reporteri svetskih novinskih agencija prenose da su ispred glavnog ulaza gde se održava samit postavljene olupine tri automobila – koji su pripadali iranskim naučnicima ubijenim u bombaškim napadima za koje Teheran optužuje Izrael. Postavljeni su i plakati sa fotografijama naučnika i njihove dece. Tvrdnje Irana da su naučnike ubili izraelski agenti Tel Aviv nije priznao ni negirao.

Otvarajući konferenciju, šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi uputio je molbu predstavnicima 120 zemalja da iskažu otpor sankcijama protiv Irana i zatražio od njih da ustanu protiv terorizma, navodeći da je Iran najveća žrtva terorizma u svetu. U duhu ovih tvrdnji jeste i izložba „Iran žrtva terorizma“ u kongresnoj hali, koja ilustruje istoriju terorističkih napada u Iranu nakon pobede iranske Islamske revolucije 1979, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

„Mnogi od nas su žrtve zločinačkih terorističkih akata“, kazao je Salehi u uvodnoj poruci optužujući neke „zapadne države“ da promovišu terorizam. Visoki iranski diplomata pohvalio je „mirnodopski nuklearni program“ svoje zemlje i ponovio pozive Teherana za osnivanje „ nuklearne slobodne zone na Bliskom istoku“. Analitičari ovu poruku tumače kao upiranje prsta u Izrael, budući da vlada uverenje da je to jedina nuklearno naoružana država u regionu.

Kao poen u svoju korist Iran je iskoristio i prisustvo samitu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je stigao u Teheran uprkos ličnoj molbi izraelskog premijera Benjamina Netnjahua da ne dolazi. Sem Bana, u iransku prestonicu stigao je i egipatski predsednik Mohamed Morsi, što je prva poseta nekog egipatskog lidera od 1979. i osnivanja Islamske Republike. Njima se priključio i premijer Indije Manmohan Sing, čija zemlja važi za glavnog uvoznika iranske nafte. U pratnji Singa stiglo je i 250 delegata u pokušaju da sklope nove trgovinske sporazume sa Iranom. U nedelju je u iransku prestonicu stigao i šef severnokorejske diplomatije.

U nameri da ublaži kontroverze i spreči potencijalno delikatnu diplomatsku situaciju za Iran, premijer Gaze Ismail Hanija, iz redova Hamasa rešio je da ne prisustvuje samitu. Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas prethodno je zapretio bojkotom konferencije u slučaju prisustva Hanije.

Nuklearne ture

Zvanična štampa pišući o samitu ističe da Iran uopšte nije izolovan. „Teheran je domaćin dvojice kraljeva, 27 predsednika, sedmorice premijera“, naslov je nosećeg teksta agencije Fars. U tekstu se navodi kako je ukupno 100 država potvrdilo svoje učešće na različitim nivoima, od ukupno 120 članica Pokreta i 17 zemalja koje imaju status posmatrača. Širom grada postavljeni su bilbordi kao „Pokret nesvrstanih predstavlja borbu protiv rasizma, kolonijalizma, hegemonije i spoljne represije“. Dokazujući da je nuklearni program mirnodopski, Iran nudi specijalne obilaske nekih svojih nuklearnih postrojenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari