U Gaza Sitiju juče su bili okačeni katanci na vratima pekara i benzinskih pumpi, što je kod zvaničnika pobudilo strah od moguće humanitarne krize, dok Izrael vrši pritisak na zaustavljanju palestinskih raketnih napada i odbija da otvori granične prelaze ili dozvoli prolaz tankerima s gorivom.

U Gaza Sitiju juče su bili okačeni katanci na vratima pekara i benzinskih pumpi, što je kod zvaničnika pobudilo strah od moguće humanitarne krize, dok Izrael vrši pritisak na zaustavljanju palestinskih raketnih napada i odbija da otvori granične prelaze ili dozvoli prolaz tankerima s gorivom.
Mračnim ulicama Gaze marširala su deca sa svećama u rukama, dok se na jednoj od Hamasovih televizija moglo čuti obaveštenje besnog spikera: „Bićemo ubijeni, umrećemo do gladi“. Palestinski lideri izdali su emotivni poziv na nacionalno jedinstvo. Izrael je optužio Hamas, koji vlada Gazom, da koristi krizu kako bi pridobio simpatije sveta. Zvaničnici iz elektrodistribucije ugasili su glavnu elektranu u Gazi u nedelju u osam sati prema lokalnom vremenu, izjavio je Kanan Obeid, iz energetske uprave u Gazi.

EU protiv kolektivnog kažnjavanja naroda

Brisel – Evropska unija kaže da je Izrael, zatvaranjem graničnih prelaza i obustavljanjem isporuka goriva Gazi, „kolektivno kaznio“ teritoriju koja je u rukama Hamasa. Benita Ferero Valdner, komesar za spoljne odnose EU izjavila je da se „protivi kolektivnom kažnjavanju naroda Gaze“. Ona je apelovala na izraelske vlasti da ponovo uspostave isporuke goriva teritoriji i da otvore granične prelaze za humanitarne i trgovinske isporuke. Ona je dodala da nijedna izraelska blokada niti vazdušni napad na Gazu neće sprečiti palestinske raketne napade, već „verodostojni politički sporazum“.

Egipat je apelovao na Izrael da otvori granice s Gazom, a o krizi u Gazi razgovarali su predstavnici zemalja Arapske lige na hitnom sastanku u Kairu. Egipatski predsednik Hosni Mubarak u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom upozorio je Olmerta na humanitarne efekte blokade i apelovao da se što pre „zaustavi izraelska agresija“. Mubarak je podstakao mogućnost ponovnog otvaranja prolaza Rafah između Gaze i Egipta, za koji Izrael insistira da treba da ostane zatvoren. Sličan apel uputio je i palestinski predsednik Mahmud Abas. AP

Zvaničnik Ministarstva zdravlja Moaija Hasanijan upozorio je da će nedostatak struje izazvati katastrofu. „Možemo da biramo da li ćemo ukinutu struju bebama u porodilištu, srčanim bolesnicima, ili u operacionim salama“, izjavio je on.
Pomoć u hrani iz UN za oko 860.000 ljudi koji žive u Gazi biće suspendovana u narednih nekoliko dana zbog nestašica goriva, ukoliko Izrael ne ukine blokadu, upozorile su juče UN. Portparol Kristofer Ginis kaže da Agenciji UN za pomoć nedostaje najlon za plastične kese, kao i gorivo za vozila i generatore.
Gaza dobija 70 odsto električne energije direktno iz Izraela. Portparol Ministarstva odbrane Šljomo Dror izjavio je da će Izrael učiniti sve „ne bi li sprečio humanitarnu krizu“ u Gazi. Dror je naglasio da granični prelaz neće biti otvoren u narednih nekoliko dana, ističući da ni smanjenje raketnih napada ove nedelje neće biti dovoljan uslov da se ukine blokada.
„Da smo danas otvorili granični prelaz, onda ne bi bilo raketnih napada na Izrael? Oni ne žele da priznaju Izrael već da ga unište, to je njihov problem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari