Izrael nema nameru da se izvini Turskoj zbog prošlogodišnjeg otvaranja vatre na brodove koji su nosili humanitarnu pomoć za Gazu kada je život izgubilo devet turskih državljana. Pogibija je dovela do drastičnog pogoršanja odnosa Turske i Izraela. Do tragedije je došlo pošto se posada brodova oglušila o naredbu izraelske ratne mornarice da odustane od puta ka pojasu Gaze koji Izrael drži pod pomorskom blokadom.


Izraelski zvaničnici tvrdili su da su brodovi prevozili teroriste.

Odbijanje Izraela da se izvini Ankara tumači kao nastojanje da se spreči bilo kakvo poboljšanje odnosa nekadašnjih saveznika, piše Gardijan. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu svoj čvrst stav je navodno preneo u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Hilari Klinton.

Kako se očekuje, rezultati istrage UN o incidentu biće objavljeni 24. avgusta. Objavljivanje Palmerovog izveštaja (nazvanog po Džefriju Palmeru, bivšem premijeru Novog Zelanda koji predsedava istražnom komisijom) odlagano je, na zahtev Vašingtona, kako bi se dala šansa Turskoj i Izraelu da se pomire. Izvori iz Vašingtona potvrdili su da su Netanijahu i Klintonova razgovarali, ali su odbacili tvrdnje da SAD od Izraela traže da se izvini.

Šef diplomatije Izraela Avigdor Liberman izjavio je za lokalnu televiziju da je čvrst stav da izvinjenja ne može biti, što je „mudra i ispravna odluka“. Skrećući pažnju na nemire u arapskom svetu, Liberman je rekao da bi pokazivanje znakova „slabosti u ovom trenutku s izraelske tačke gledišta bilo nešto najopasnije“. Liberman je rekao da će Palmerov izveštaj biti veoma povoljan po Izrael. Dok Liberman smatra da bi izvinjenje Turskoj predstavljalo nacionalno poniženje za Izrael, ministar odbrane Ehud Barak koji se u ranijim izjavama opredeljivao za neku vrstu „ublaženog“ priznanja greške, smatra da bi trebalo obnoviti vojne veze s Turskom. Netanijahu je bliži stavu Libermana.

Turski premijer Redžep Erdogan insistirao je, zamoljen za komentar povodom izjava iz Tel Aviva, da „sve dok se Izrael ne izvini, ne plati štetu i ne prekine embargo Palestini, nije moguće unapređenje tursko-izraelskih veza“. Šef diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da je Izrael pred izborom: „produbljivanje odnosa s Turskom ili stvaranje jaza koji neće biti lako prevaziđen“.

Ankara, piše Haarec, sprema diplomatsku ofanzivu protiv Izraela pošto ne može da se nada izvinjenju. Plan „B“, navode izvori lista, podrazumeva „antiizraelsku kampanju u institucijama UN, s naglaskom na Međunarodni sud pravde“ i ohrabrivanje porodica žrtava da tuže visoke zvaničnike Izraela. Turska bi, navodno, mogla dalje da redukuje odnose s Izraelom, navodi Haarec, podsećajući da u Tel Avivu već godinu dana nema turskog ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari