Jedan tekst, pa čak i pristojan elaborat nisu dovoljni za analizu onoga što su izabranici Dušana Ivkovića uradili u dosadašnjem toku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Srećom, u Sloveniji će umesto 16, učestvovati 24 selekcije, tako da će košarkaši Srbije u poslednjem kolu protiv Izraela imati jedinstvenu priliku da u promilima poprave utisak i rezervišu treće mesto u grupi, koje im ipak garantuje prolaz do kontinentalnog šampionata. Savez je premeštanjem meča iz Kombank arene u stari dobri Pionir pripremio ambijent u kojem i skromnom, prosečnom partijom „orlovi“ mogu preleteti goste. Ukoliko u punom Pioniru u utorak (20.30, RTS) uhvate adekvatan zalet Nenad Krstić i saigrači možda će uspeti da uzlete do 19 metara visine sa koje će jasno videti obronke Triglava. Naime, trijumf nad Izraelom Srbiji garantuje jedno od četiri „najkvalitetnija“ treća mesta za plasman na Evropski šampionat. Ukoliko savladaju Ohajona i saigrače sa više od 19 razlike obezbediće drugu poziciju u grupi.

Poslednji poraz od Estonije (ukupno četvrti u kvalifikacijama), ujedno je bruka i dokaz da je naša reprezentativna košarka blizu dna, tačnije ambisa. Izgovor bilo koje vrste bio bi neumesan, a objašnjenje neshvatljivo. Bruka u Talinu šamar je svima: Savezu, trenerima, menadžerima, a najviše košarkašima. Nenad Krstić i saigrači trenutno spadaju u „drugu evropsku ligu“ predaleko od košarkaškog krema.

– Utakmica protiv Izraela je krucijalna, tako ćemo je i shvatiti. Uložićemo poslednji atom energije, odigrati kolektivno i uveren sam, plasirati se na EP – naveo je Milenko Tepić koji će protiv Izraela odigrati 100. meč u nacionalnom dresu.

Kombinatorika

1. Ukoliko Srbija savlada Izrael obezbediće treće mesto koje joj garantuje plasman na Evropski šampionat. Četiri trećeplasirane ekipe, od ukupno šest, naći će se u Sloveniji, a Srbija će biti bolja od konkurenata Bugarske (4-4) i Austrije (3-4).

2. Ako kojm slučajem Srbija pobedi Izrael sa više od 19 poena razlike zauzeće drugo mesto u grupi. Inače, FIBA je objavila da će se u našoj grupi (jedina sa šest ekipa) računati svi bodovi, a ne kako je ranije najavljeno samo između prvih pet timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari