Izrael je „verovatno“ narušio uslove sporazuma o naoružanju koje je potpisao sa Vašingtonom, korišćenjem kasetnih bombi američke proizvodnje u Libanu prošle godine, kaže se u saopštenju američke vlade. Stejt dipartment je ispitivao izraelsko korišćenje kasetnih bombi u civilnim oblastima na jugu Libana tokom sukoba sa Hezbolahom.

Izrael je „verovatno“ narušio uslove sporazuma o naoružanju koje je potpisao sa Vašingtonom, korišćenjem kasetnih bombi američke proizvodnje u Libanu prošle godine, kaže se u saopštenju američke vlade. Stejt dipartment je ispitivao izraelsko korišćenje kasetnih bombi u civilnim oblastima na jugu Libana tokom sukoba sa Hezbolahom. Kasetne bombe, proizvedene u SAD, prodate su izraelskoj armiji, ali uz izvesna ograničenja prilikom njihove upotrebe. Kasetne bombe mogu da rasprše stotine malih bombica na široj teritoriji i njihovo korišćenje je opšte kritikovano.
Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao je na zabranu korišćenja kasetnih bombi u naseljenim oblastima, jer one uzrokuju veliki broj ljudskih žrtava. Amnesti internešnel, organizacija za zaštitu ljudskih prava kritikovala je Izrael zbog korišćenja kasetnih bombi poslednjih dana sukoba u Libanu. Američka vlada uputila je Kongresu preliminarni izveštaj o svojoj istrazi. Portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak izjavio je da izveštaj koji je predat Kongresu nije „konačna presuda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari