Izrael će samostalno doneti odluku o eventualnom napadu na Iran, izjavio je juče šef Generalštaba izraelske vojske Beni Ganc, uoči posete savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame. Izrael je glavni garant sopstvene bezbednosti. Mi kao vojska imamo tu ulogu. Država Izrael mora sama da se brani – izjavio je general Ganc prvom kanalu državne televizije Izraela.


Šef generalštaba izraelske vojske dao je tokom vikenda glavnim televizijskim stanicama u Izraelu seriju intervjua u kojima je glavna tema bila kriza oko spornog iranskog nuklearnog programa. To se poklapa sa dolaskom u Izrael savetnika za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Toma Donilona na „konsultacije s visokim izraelskim zvaničnicima o brojnim pitanjima, među kojima su Iran, Sirija i druge teme vezane za bezbednost u regionu“.

Iranska Revolucionarna garda počela je juče dvodnevne vojne vežbe da bi poboljšala svoje sposobnosti za odbranu zemlje od mogućih spoljnih pretnji. Komandant kopnenih snaga Garde Mohamad Pakpur naveo je, kako je preneseno na veb-sajtu Garde sephanews.com, da će manevri nazvani Valfadžr (Zora) početi ispred grada Jazd u centralnom Iranu. Iran je dva puta od početka godine održao vojne vežbe u strateškom Ormuskom tesnacu.

– Iran želi brzi nastavak pregovora o nuklearnim pitanjima s predstavnicima velikih sila i očekuje da će one predložiti mesto i vreme – izjavio je juče šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi. Teheran se nada da će pregovori početi što je pre moguće i očekuje da (velike sile) to objave, rekao je Salehi.

On je podsetio da Iran podržava ideju da se novi pregovori održe u Istanbulu. Salehi je takođe ocenio da treba pronaći „mehanizam koji će dozvoliti dobitno rešenje za obe strane“ kako ne se bi ponovio neuspeh prethodnih pregovora održanih u Istanbulu u januaru 2011. Iran je 14. februara objavio da je spreman da nastavi pregovore o nuklearnom programu u pismu šefici diplomatije EU Ketrin Ešton. Eštonova predstavlja grupu 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) s kojom Teheran bezuspešno pregovara od 2009.

Salehi je rekao da će Iran ući „iskreno“ u pregovore i da se nada da će sa svoje strane velike sile pokazati „dobru volju“ i pokušati da reše spor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari