Izrael se neće izviniti Turskoj zbog prošlogodišnjeg napada na turski feribot Mavi Marmara i nastaviće s pomorskom blokadom Pojasa Gaze, izjavio je juče izraelski ministar saobraćaja Izrael Kac. „Izrael brani svoje interese i naša vlada se neće izviniti“, rekao je Kac državnom radiju komentarišući pogoršanje odnosa Izraela i Turske.


Izraelska vojska napala je prošle godine međunarodni humanitarni konvoj koji je krenuo da preda pomoć stanovništvu Pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom. U napadu, koji je izveden u međunarodnim vodama ubijeno je devet turskih državljana. „Izrael će nastaviti s pomorskom blokadom Pojasa Gaze kako bi sprečila prebacivanje oružja teroristima iz Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta koji kontroliše tu teritoriju“, rekao je Kac.

Turska je uvela sankcije Izraelu pošto je prošlog četvrtka objavljen izveštaj UN u kojem se navodi da je izraelska vojska upotrebila „preteranu i nerazumnu“ silu tokom napada na humanitarni konvoj. UN u izveštaju, međutim, priznaju legalnost izraelske pomorske blokade Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari