Visoki zvaničnici Izraela navode da bi Jerusalim mogao biti fleksibilniji kada je reč o nuklearnom programu Irana, ali da to ne želi javno da demonstrira. U Teheranu sutra treba da počne druga runda pregovora predstavnika Irana i šest sila (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke) o spornom nuklearnom programu.


Iako je Izrael zauzeo stav nulte tolerancije povodom atomskih ambicija Teherana, ministar odbrane Ehud Barak pre nekoliko nedelja je saopštio da bi Jerusalim mogao da pristane na obogaćivanje uranijuma na nivou od 3,5 odsto i da prihvati da nekoliko stotina kilograma uranijuma obogaćenog do tog nivoa ostane u Iranu, podseća Haarec.

Neimenovani izraelski zvaničnik, navodi list, rekao je da je Barak to rekao i u privatnom razgovoru sa zvaničnicima SAD. Takav stav je suprotan rigidnoj poziciji premijera Benjamina Netanjahua koji traži da Iran prekine svako obogaćivanje uranijuma. Izrael će, piše Haarec, i dalje demonstrirati nepopustljivost kako se šest sila ne bi „zaletelo“ u dogovor sa Iranom.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukia Amano doputovao je juče u Teheran sa misijom koja bi mogla omogućiti dalje ispitivanje iranskog nuklearnog programa, prenela je Beta. Amano i njegova dva pomoćnika sastaće se sa glavnim pregovaračem iranskog nuklearnog programa Saidom Džalilijem, iranskim ministrom inostranih poslova i drugim zvaničnicima.

Cilj Amanove posete Iranu, prve od početka njegovog mandata 2009. je da se Iran nagovori da pristane na uslove pod kojima će IAEA moći da

ispituje sumnjive lokacije, među kojima je vojni kompleks Parčin u kome je agencija ranije prijavila sumnjive aktivnosti. Ispitivanje Parčina, jugoistočno od Teherana, bilo je glavni zahtev timova IAEA koji su u januaru i februaru posetili Teheran. Iran ga je tada odbio, uz odgovor da je Parčin obično vojno postrojenje.

Iranski poslanik Hešmatolah Falahtpišeh rekao je agenciji Asošijeted pres da će Iran verovatno pristati na veća ispitivanja u Parčinu, „ako se bude činilo da unutar agencije (IAEA) postoji dobra volja“. Falahtpišeh, član uticajnog parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednosti i spoljnu politiku, upozorio je da će Iran verovatno za uzvrat očekivati ublažavanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari