U nadi da će zaustaviti međunarodne kritike nakon incidenta u vodama Mediterana Izrael je rešio da smanji svoju kopnenu blokadu Pojasa Gaze. U saopštenju kancelarije premijera Benjamina Netanjahua kaže se da su izraelski lideri rešili da prošire spisak proizvoda koji mogu da uđu u Gazu, uključujući i građevinske materijale.

 

Novi aranžmani, o čemu su u proteklih nekoliko dana pregovore vodili Toni Bler, predstavnik kvarteta za Bliski istok i Netanjahu, uključuju između ostalog i da posmatrači EU budu stacionirani na prelazu između Izraela i Gaze. „To će nam omogućiti da sprečimo unos oružja i materijala za naoružanje u Gazu ali u drugu ruku pomoći će i palestinskom stanovništvu“, kaže Bler i dodaje da „politika u Gazi ne bi trebalo da se bazira na izolaciji ekstremista već na pružanju pomoći narodu“. Ministar u izraelskoj vladi izjavio je za vojni radio Hercog: „Moramo razumeti da blokada ne može biti prihvatljiva u trenutnoj međunarodnoj i diplomatskoj klimi“. Najnoviji potez izraelske vlade nije realizacija punih zahteva međunarodne zajednice koja traži potpuno ukidanje blokade ne bi li se omogućio legitimni ekonomski oporavak Gaze „.

Evropska unija je obazrivo pozdravila odluku. „Ovo je korak u pravom smeru“, izjavila je Kristin Galjak, u ime Španije, predsedavajuće EU. Šefica diplomatije Unije Ketrin Ešton izjavila je da treba sačekati da se vidi kako će izraelska odluka delovati u praksi. „Izrael mora osigurati da što veći broj proizvoda može ući u Gazu ne bi li se tamošnjem stanovništvu omogućilo da gradi svoje domove, škole te da žive kao normalni ljudi“. Delimično ukidanje blokade, međutim, nije zadovoljilo Hamas. „Želimo pravo ukidanje blokade a ne otvaranje prozora“, izjavio je poslanik Hamasa Salah Bardavil.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari