Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sledeće nedelje putuje u SAD na pregovore sa američkim predsednikom Barakom Obamom, pošto je prethodno upozoren da ne „iznenadi“ Vašington vojnom operacijom Izraela protiv Irana.

Naime, uoči pregovora koje veliki broj analitičara ocenjuje kao izuzetno važne za definisanje budućnosti mirovnog procesa na Bliskom istoku, u javnost su iscurile informacije da je šef CIA Leon Paneta pre dve nedelje tajno boravio u Izraelu, kako bi tamošnjim zvaničnicima preneo Obamino upozorenje da ne izvode unilateralne akcije protiv Irana, bez odobrenja Bele kuće. Paneta je tom prilikom zahtevao garancije od Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka da njihova nova ratoborna vlada neće izvršiti napad na Iran bez prethodnog upozorenja Vašingtona. Izraelski lideri navodno su rekli Paneti da „nemaju nameru da iznenade SAD napadom na Iran“.

Navodi se da je slična poruka preneta Netanjahuu tokom ranijeg sastanka u Vašingtonu na kojem je izaslanik izraelskog premijera komentarisao inicijativu američkog predsednika da započne dijalog s Teheranom. Na tom sastanku navodno su prisustvovali državna sekretarka SAD Hilari Klinton i Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons.

Ovakvi navodi oslikavaju bojazni da bi Netanjahu mogao da inicira napad na nuklerani program Teherana na isti način na koji je Izrael 1981. napao irački nuklearni reaktor Osirak.

Analitičari skreću pažnju da bi mogući razlog za zabrinutost Amerike moglo da bude i predizborno obećanje Netanjahua da će „uraditi sve što je neophodno“ da spreči Iran da dođe do nuklearnog oružja. U njemu se takođe navodi dodatni komentar izraelskog premijera koji je dao nakon stupanja na funkciju: „Nećemo dozvoliti onima koji negiraju holokaust da u delo sprovedu još jedan.“ Netanjahuov kabinet je odbio da potvrdi te navode.

On će se sastati sa Obamom u Vašingtonu u trenutku kada su intenzivirana očekivanja da lider SAD kaže šefu izraelske vlade da će izgledi za osnivanje moćne koalicije, koja uključuje arapske države, a koja treba da izvrši pritisak na Iran da odustane od očiglednih ambicija o nuklearnom naoružanju, biti povećani ukoliko se ostvari napredak u pregovorima između Izraela i Palestinaca o soluciji o formiranju dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari